2018 | Boek
Over dit boek
Dit boek helpt professionals (in opleiding) om hersenaandoeningen beter te begrijpen. Het bespreekt systematisch welke stoornissen en problemen kunnen ontstaan door hersenbeschadiging, ontwikkelingsstoornissen en degeneratieve aandoeningen. De problemen die de patiënt in zijn dagelijks leven ervaart, zijn daarbij steeds de leidraad. Het boek is met name bedoeld voor therapeuten, artsen, psychologen, verpleegkundigen en studenten.
Neuropsychologie, Over de gevolgen van hersenaandoeningen maakt deel uit van de een zesdelige serie ‘Toegepaste neurowetenschappen’. Het boek is gebaseerd op jarenlang onderzoek en talrijke patiëntencasussen. Het boek gaat in op wetenschappelijke ontwikkelingen in de klinische neuropsychologie én beschrijft vragen en situaties uit de praktijk.
De eerste hoofdstukken bespreken de uiteenlopende oorzaken en gevolgen van hersenaandoeningen. Vervolgens wordt elke stoornis, zoals afasie en apraxie, uitgewerkt. Ook krijgt u handvatten om in de praktijk een neuropsychologisch onderzoek te doen en krijgt u oefeningen aan de hand van casuïstiek.
De volgende hoofdstukken gaan in op neuropsychologische aspecten van ontwikkelingsstoornissen, veroudering en degeneratieve ziekten. Ten slotte ziet u zeven praktijkdiagrammen met uitgewerkte voorbeelden die u direct in de klinische praktijk kan gebruiken. Bij het boek hoort ook een online omgeving met vragen en antwoorden, samenvattingen en verwijzingen naar casuïstiek en video’s.
Neurowetenschapper Ben van Cranenburgh studeerde geneeskunde in Amsterdam en was als wetenschappelijk medewerker verbonden aan onder meer het Nederlands Centraal Instituut voor Hersenonderzoek en het Revalidatie Centrum Amsterdam. In 1987 richtte hij het Instituut voor toegepaste neurowetenschappen (ITON) op, waarvan hij tot op heden directeur is. De stichting ITON biedt nascholingscursussen aan op het gebied van de toegepaste Neurowetenschappen.