Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

06-09-2018 | Onderzoeksartikel | Uitgave 5-6/2018

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 5-6/2018

Neonatale gehoorscreening in Vlaanderen, een overzicht van 20 jaar ervaring

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 5-6/2018
Auteurs:
L. Stappaerts, K. Hoppenbrouwers

Samenvatting

Sinds 1998 krijgt elke pasgeborene in Vlaanderen in de loop van de eerste levensweken gehoorscreening aangeboden. Bij de aanvang van het programma werd gekozen voor een AABR (Automated Auditory Brainstem Response)-test volgens een protocol in twee stappen. In geval van een afwijkend resultaat bij twee opeenvolgende testafnames (interval van 48 uren) volgt een verwijzing naar een erkend diagnostisch referentiecentrum. Het bereik van de doelgroep is erg hoog (96,9 % in de periode 2011–2016) en het verwijspercentage varieerde tussen 0,8 en 1,2 % sinds de introductie van de MAICO MB11 Classic in 2013. Tussen 2013 en 2016 werd bij 1,75 tot 2,09 per 1.000 kinderen een neurosensorieel gehoorverlies bevestigd. Bij kinderen die kort na de geboorte in een Neonatale Intensive Care Unit (NICU) verbleven, was het bereik van de gehoortest wat lager (94 %) en de proporties van afwijkende testen waren 2 tot 4 maal hoger. De kracht van het Vlaamse gehoorscreeningsprogramma is het hoge bereik van de doelgroep, de uniformiteit van uitvoering en de gecentraliseerde rapportering, waardoor het vervolgtraject volledig in beeld is.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5-6/2018

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 5-6/2018 Naar de uitgave