Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2014 | Uitgave 2/2014

Tijdschrift voor Urologie 2/2014

Neoadjuvante chemotherapie voor het spierinvasief urotheelcelcarcinoom van de blaas: een landelijke inventarisatie

Neoadjuvante chemotherapie voor het spierinvasief urotheelcelcarcinoom van de blaas

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 2/2014
Auteurs:
dr. J.L. Boormans, M.G. Hans, drs. T.C. de Oliveira Barbosa
Belangrijke opmerkingen
M.G. Hans, student-onderzoeker drs. T.C. de Oliveira Barbosa, anios urologie dr. J.L. Boormans, uroloog Alle auteurs zijn werkzaam op de afdeling Urologie van het Erasmus MC Rotterdam.

Samenvatting

Neoadjuvante chemotherapie gevolgd door radicale chirurgie geeft een overlevingsvoordeel bij patiënten met een spierinvasief urotheelcelcarcinoom van de blaas. De overlevingswinst op lange termijn is echter beperkt en de chemotherapie is toxisch. Veel clinici zijn zodoende terughoudend met het inzetten van neoadjuvante chemotherapie bij deze patiëntengroep.
In de huidige studie is het gebruik van neoadjuvante chemotherapie in Nederlandse klinieken geanalyseerd middels een landelijke enquête. Het responspercentage bedroeg 70% en van de respondenten gaf 25% aan neoadjuvante chemotherapie standaard te overwegen. Het percentage dat daadwerkelijk startte, werd geschat op minder dan 10%. Gemcitabine/ cisplatinum (drie of vier cycli) waren de meest toegepaste cytostatica. Neoadjuvante chemotherapie voor het spierinvasief urotheelcelcarcinoom van de blaas wordt in Nederland beperkt ingezet.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

Tijdschrift voor Urologie 2/2014 Naar de uitgave

EditorialNotes

Editorial