Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2019 | opinie | Uitgave 1/2019

GZ - Psychologie 1/2019

Neem eenzaamheid op in de DSM-5

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 1/2019
Auteur:
Jan Van Der Ploeg
Belangrijke opmerkingen
Jan van der Ploeg is emeritus hoogleraar Orthopedagogiek aan de Universiteit Leiden. Hij is auteur van boeken zoals Stress bij kinderen, Agressie bij kinderen en De sociale ontwikkeling van het schoolkind. In Eenzaamheid bij jeugdigen (2017) beschrijft hij hoe eenzaamheid ontstaat, wat het met jeugdigen doet en wat er aan te doen is. De auteur wil orthopedagogen, psychologen, psychiaters, sociaalpedagogische hulpverleners, leerkrachten en beleidsmakers ervan doordringen dat eenzaamheid bij jeugdigen meer aandacht verdient.

Samenvatting

Eenzaamheid onder kinderen en jongeren is een ernstig onderschat en onderbelicht probleem. Zo krijgt eenzaamheid onder ouderen veel meer aandacht, terwijl de negatieve gevolgen voor jeugdigen nog groter kunnen zijn. Eenzaamheid kan jeugdigen namelijk ernstig schaden in hun ontwikkeling.Emeritus hoogleraar Jan van der Ploeg, auteur van Eenzaamheid bij jeugdigen, pleit ervoor om eenzaamheid op te nemen in de DSM-5.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2019

GZ - Psychologie 1/2019 Naar de uitgave

nieuws uit de wetenschap

Nieuws uit de wetenschap