Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2013 | Nederlandse Hypospadie Studie: Opzet En Eerste Resultaten | Uitgave 2/2013

Tijdschrift voor Urologie 2/2013

Nederlandse Hypospadie Studie: opzet en eerste resultaten

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 2/2013
Auteurs:
drs. F. van der Toorn, prof. dr T.P.V.M. de Jong, drs. R.P.E. de Gier, drs. P.R.H. Callewaert, drs. M.G. Steffens, drs. H.J.R. van der Horst, prof. dr. J.M. Nijman, drs. M.F. Wildhagen, drs. J. van den Hoek
Belangrijke opmerkingen
kinderuroloog FEAPU
Alle auteurs zijn werkzaam op de
unithoofd Trials and Research Coordination, allen in het

Samenvatting

Introductie:

Om de kwaliteit van hypospadiechirurgie te meten en zo mogelijk te verbeteren, is in 2009 gestart met de Nederlandse Hypospadie Studie. Dit artikel beschrijft de opzet van de studie en de eerste kortetermijnuitkomsten (= 6 maanden postoperatief) ten aanzien van opgetreden complicaties en ten aanzien van het cosmetisch resultaat.

Patiënten en methoden:

In een onlinedatabase worden gegevens vastgelegd van de patiënt, de aandoening, de operatietechnische details, van complicaties die zijn opgetreden en foto’s van het cosmetisch uiterlijk. Ouders geven op een tienpuntsschaal een cijfer voor het algeheel cosmetisch uiterlijk preen (6 maanden) postoperatief. Deelnemende operateurs krijgen jaarlijks een terugkoppeling van hun eigen resultaten ten opzichte van die uit zijn/haar centrum en het landelijk gemiddelde. Op termijn zullen prognostische factoren en operatietechnische details van best practices worden gerapporteerd, op grond waarvan de deelnemers desgewenst hun operatietechniek kunnen aanpassen.

Resultaten:

Per medio oktober 2012 zijn 909 patiënten geïncludeerd; 797 patiënten zijn geopereerd van wie er 654 zes maanden postoperatief evalueerbaar waren. De patiënten werden ingedeeld in 3 groepen: groep 1 had glandulaire hypospadie (25%), groep 2 (sub)coronaire, distale en midschacht hypospadie (67%) en groep 3 proximale schacht en penoscrotale hypospadie (8%). Het gemiddelde complicatiepercentage in groep 1, 2 en 3 was respectievelijk 6%, 20% en 30%. Het gemiddelde cijfer voor cosmetisch resultaat nam in groep 1, 2 en 3 respectievelijk toe met 2,5, 2,5 en 2,4 punten. De spreiding in complicaties en cosmetisch resultaat tussen de operateurs geeft aan dat het kenbaar maken van operatietechnische details van de best practice(s) kan leiden tot kwaliteitsverbetering.

Conclusie:

De Nederlandse Hypospadie Studie registreert de uitkomsten van hypospadiechirurgie; daarnaast is de verwachting dat de kwaliteit van de hypospadiebehandeling in Nederland verder kan verbeteren door rapportage van prognostische factoren en de best practices.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2013

Tijdschrift voor Urologie 2/2013 Naar de uitgave

Concentratie Van Zorg: Een Noodzaak In Nederland

Concentratie van zorg: een noodzaak in Nederland

Radicale Prostatectomie In Nederland

Radicale prostatectomie in Nederland

‘Ik Héb Eigenlijk Nooit Complicaties’

‘Ik héb eigenlijk nooit complicaties’

Cystectomie, Gouden Standaard Voor Spierinvasief Blaascarcinoom?

Cystectomie, gouden standaard voor spierinvasief blaascarcinoom? Een persoonlijke visie