Skip to main content
main-content
Top

13-10-2014 | Nieuws

Nederlands platform voor fysiotherapeuten trekt belangstelling grote concerns

Revalidatieplatform Physitrack heeft € 1,3 mln opgehaald bij investeerders. Het jonge Nederlandse bedrijf staat inmiddels in de belangstelling van grote concerns, waaronder verzekeraar VGZ, farmaceut AstraZeneca en technologiebedrijf Apple.

 

Waar traditionele fysiotherapeuten hun patiënten naar huis sturen met een papiertje met oefeningen, gaat dat bij Physitrack volledig digitaal. Patiënten krijgen maatwerk aangeboden, zien in een video hoe de oefening uitgevoerd moet worden en ontvangen alerts op smartphone of tablet om hen te stimuleren zich aan het programma te houden.

 

Zorgverleners kunnen zelf oefeningen toevoegen of gebruikmaken van de meer dan zeshonderd oefeningen uit het programma. Ze krijgen direct inzicht in de toewijding van de patiënt, de pijnbeleving en kunnen per dag bijsturen. Het directe contact tussen fysiotherapeut en cliënt zou zorgen voor meer therapietrouw. Volgens oprichter Nathan Skwortsow (36) wordt zorgverleners iets gegeven wat niet te meten is, namelijk de pijnbeleving van de patiënt. Als de therapietrouw onder de 80 procent daalt dan wordt de week automatisch herhaalt. Het programma vervangt de fysiotherapeut niet, maar maakt de zorg efficiënter.

 

Verzekeraar VGZ gaat het platform van Physitrack met korting aan zorgbedrijven aanbieden. Vorige week sloot Skwortsow een deal met Apple in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf voegt het Nederlandse thuisoefenprogramma toe aan iPads die ze aan ziekenhuizen levert.

 

AstraZeneca Australië wil het systeem aanbieden als extra dienst. Veel geneesmiddelen zijn uit patent, bijvoorbeeld middelen tegen prostaatkanker. Mannen moeten na een operatie speciale oefeningen doen. Om artsen te verleiden geen generiek middel voor te schrijven, levert AstraZeneca Physitrack mee. Ze verkopen niet alleen de pil, maar ook de dienstverlening.

 

Skwortsow richtte ook datingwebsite Lexa en verhuurbedrijf Kamernet op. Deze bedrijven zijn inmiddels verkocht. Hij bouwde bijna twee jaar aan het Revalidatieplatform Physitrack dat tot stand kwam met hulp van een netwerk van fysiotherapeuten. Een lancering in de VS, begin dit jaar, kwam te vroeg omdat de markt er nog niet klaar voor was. De introductie in Nederland verliep succesvoller. De ondernemer sloot binnen twee dagen 150 zorgverleners aan. Zes maanden later staat de teller op 600 — goed voor een bescheiden omzet van € 100.000. Skwortsow: ‘Samen met Australië wijst Nederland de weg als het gaat over zorgvernieuwing.’

 

Lees het gehele artikel op FD.nl.

 

Bron: fd.nl / Rutger Betlem
Beeld: Fotolia

Tip

Lees de eerder gepubliceerde artikelen over Physitrack op FysioActueel:

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen, Bedrijfs- en arbeidsfysiotherapie, Geriatriefysiotherapie, Kinderfysiotherapie, Revalidatiefysiotherapie, Sportfysiotherapie of Ziekenhuisfysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.