Nederlands en burgerschap in de zorg | mijn-bsl Skip to main content
Top

2009 | mbo verpleegkundige/niveau 4 | Boek

Nederlands en burgerschap in de zorg

Niveau 3–4

Auteur: Matthijs ten Brink

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

Boekenserie : Basiswerken Verpleging en Verzorging

share
DELEN
insite
ZOEKEN

Inhoudsopgave

Voorwerk
1 Manieren van leren
Samenvatting
Marktwerking dwingt ziekenhuizen tot zelfonderzoek: wat zijn onze kosten, wat willen we nog wel doen, wat niet? Dat is winst, vindt Franck Asselman, econoom van het AMC in Amsterdam. Maar hij maakt zich ook zorgen: de topzorg mag niet verminderen.
Matthijs ten Brink
2 Kwaliteit verbeteren
Samenvatting
Ze woont nog steeds in de buurt van de Maartenskliniek in Beek Ubbergen. Dat plaatsje bij Nijmegen is tevens haar geboortedorp. Het interview vindt plaats in haar gezellige appartement aan het dorpsplein, midden in Beek.
Matthijs ten Brink
3 Argumenteren en beslissen
Samenvatting
Werknemers in de zorgsector hebben de zwaarste baan van Nederland. Bijna vier op de tien stellen regelmatig te maken te hebben met fysiek zwaar werk en een hoge werkdruk.
Matthijs ten Brink
4 Organiseren en communiceren
Samenvatting
Jaren geleden zag professor Andris Kreicbergs in zijn orthopedische kliniek in Zweden steeds meer personeelsleden vertrekken. Op de vraag waarom, was het antwoord: ‘Wij kunnen ons privéleven niet meer combineren met de werktijden.’
Matthijs ten Brink
5 Samenwerken en overleggen
Samenvatting
Uit woede en verdriet over de dood van zijn zoontje liet Arnhemmer John Kleijn een vliegtuig met spandoek cirkelen boven het ziekenhuis waar het misging. Ook stuurde hij vervelende berichten naar de huisadressen van de verantwoordelijke artsen. Dat gaat te ver, zegt hij nu zelf.
Matthijs ten Brink
6 Respect voor elkaar
Samenvatting
De Johannes Wier Stichting zet zich in voor mensenrechten in de gezondheidszorg. Het centrale aandachtspunt is de specifieke verantwoordelijkheid van alle gezondheidswerkers voor de mensenrechten.
Matthijs ten Brink
7 Problemen signaleren
Samenvatting
Bedrijven zetten regelmatig gezond werken op de agenda. En dat is een goede ontwikkeling. Maar hoe zorg je ervoor dat dit onderwerp onder de aandacht blijft? Eén manier is om sommige medewerkers tot ergocoach op te leiden. Zij krijgen de taak gezond werken op hun afdeling levend te houden.
Matthijs ten Brink
Nawerk
Meer informatie
Titel
Nederlands en burgerschap in de zorg
Auteur
Matthijs ten Brink
Copyright
2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-7732-9
Print ISBN
978-90-313-6172-4
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7732-9