Skip to main content
main-content
Top

15-09-2015 | Nieuws

Nederland: veel verpleegkundigen, minder artsen

In Nederland werken meer verpleegkundigen dan in de meeste EU-landen. Het gemiddelde is acht per duizend inwoners, in ons land zijn dat er bijna twaalf. Daarentegen zijn er minder praktiserend artsen dan in de meeste OESO-landen.

Dat blijkt uit Health at a Glance – OECD Indicators, de jaarlijkse vergelijkende publicatie over de positie van zorg en welzijn in de 34 OESO-landen. Denemarken is het Europese land met de meeste verpleegkundigen: 15,4 op duizend. Griekenland heeft de minste: 3,6.

Artsen

Het is ook opvallend dat er in Nederland minder praktiserend artsen zijn dan in de meeste OESO-landen. Het gemiddelde is 3,4 per duizend inwoners, in Nederland is dat 3,1. Beide cijfers zijn in 2013 gestegen, vergeleken met het jaar daarvoor. Het aantal oudere artsen is lager dan gemiddeld, het aantal vrouwen juist weer groter. Het aantal net afgestudeerde medicijnenstudenten groeit in Nederland sneller dan gemiddeld in Europa.

Bron: Skipr

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.