Skip to main content
main-content
Top

10-10-2012 | Nieuws

Nazorg diabetespatiënt met hartaandoening kan beter

De nazorg aan diabetespatiënten type 2, die met een acuut coronair syndroom in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest, kan beter. Dat stelt prof. dr. Guy Rutten van het Julius Centrum van het UMC Utrecht tijdens het congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD). Hij adviseert speciale thuiszorg door diabetesverpleegkundigen.

Na ontslag uit het ziekenhuis krijgen hartpatiënten met diabetes type 2 veel medicatie voorgeschreven. In de eerste maanden na het ontslag laten veel patiënten de medicijnen echter staan, waardoor het sterfterisico toeneemt. Hoe dat komt is nog niet duidelijk. Uit onderzoek van Rutten blijkt ook dat diabetespatiënten na een myocard infarct wel vaak hartrevalidatie krijgen aangeboden, maar dat zij hier minder baat bij hebben dan patiënten zonder diabetes. Mogelijk spelen depressieve klachten een rol. Diabetespatiënten hebben na een acuut coronair syndroom vaak symptomen die wijzen op een depressie. De kwaliteit van leven is vaak slecht in deze patiëntengroep. Dat effect is direct na het ontslag zichtbaar maar ook nog na zes maanden en een jaar. Op de lange termijn is de gezondheidsstatus minder, zelfs bij een goede cardiometabole controle.

De professor ziet in diabetesverpleegkundigen in de thuiszorg een mogelijke oplossing. Zij kunnen de patiënt thuis leren omgaan met hun nieuwe aandoening. De verpleegkundige zou de patiënt dan binnen twee weken na ontslag, nog eens twee weken later, en vervolgens twee maanden later moeten bezoeken. Doel van het bezoek is om het zelfmanagement van de patiënt te vergroten en de diabetes gerelateerde angst te verminderen. Als de interventie kosteneffectief blijkt, zou het volgens Rutten onderdeel moeten uitmaken van de standaard diabeteszorg.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.