Skip to main content
main-content
Top

26-03-2015 | Nieuws

V&VN maakt Nationale Kernset Patiëntproblemen

Welke patiëntproblemen komen veel voor en hoe kun je deze voorkomen of verminderen? De antwoorden op deze vragen heeft V&VN samengebracht in een zogenoemd kernset. En deze moet verder ontwikkeld worden tot een Nationale Kernset Patiëntproblemen.

Gegevens over verpleegkundig en verzorgend handelen worden met de nationale kernset vergelijkbaar. Hiermee kan gerichter onderzoek worden gedaan naar de bijdrage én invloed van verpleegkundigen en verzorgenden op kwaliteit van zorg.

Overdracht

Maar de gegevens uit de Nationale Kernset Patiëntproblemen kunnen ook worden gebruikt voor externe verantwoording en overdracht tussen organisaties zonder informatieverlies en zonder extra registratielast. De data zijn nu niet vergelijkbaar omdat verschillende classificaties worden gebruikt, zoals ICF, NANDA-I, NIC, NOC (NNN) en Omaha-system.

V&VN heeft al een eerste, voorlopige kernset ontwikkeld in haar onderzoek 'Meest voorkomende patiëntproblemen', onderdeel van het programma Focus op Resultaten in het kader van Excellente Zorg. Dit onderzoek vond plaats in 2014 in samenwerking met het NIVEL onder bijna 1000 verpleegkundigen en verzorgenden.

Zie ook Diagnostiek en methodiek van H. Blankman, E. Nicasie

Zie ook het boek Nanda International

Klik hier voor de Visie Eenheid in begrip

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.