Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2016 | Uitgave 8-9/2016

Bijblijven 8-9/2016

Nationaal Plan Zeldzame Ziekten en de huisarts

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 8-9/2016
Auteur:
Jolanda Huizer

Samenvatting

In 2013 is er een Nationaal Plan voor Zeldzame Ziekten (NPZZ) opgesteld en overhandigd aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In het NPZZ staan aanbevelingen die tot doel hebben de positie van mensen met een zeldzame aandoening te verbeteren. De aanbevelingen hebben bijvoorbeeld betrekking op het tijdig stellen van de diagnose, het aanwijzen van expertise, stimuleren van onderzoek, het beschikbaar stellen van behandeling en verbeteren van de informatievoorziening. Omdat de problematiek van zeldzame ziekten zich uitstrekt over diverse terreinen en disciplines, worden in het NPZZ aanbevelingen gedaan voor diverse groepen, zoals artsen in opleiding, specialisten en huisartsen. Het NPZZ is ingebed in nationaal en internationaal beleid. In dit kader zijn recent (eind 2015) diverse expertisecentra voor zeldzame ziekten erkend. De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) coördineert deze procedure, die ook de komende jaren zal worden ingezet om centra te evalueren en eventueel nieuwe aan te wijzen. Daarnaast heeft de minister ZonMw gevraagd het secretariaat te voeren van een afstemmingsoverleg voor het Nationaal Plan. Dit overleg brengt in kaart wat er uit het NPZZ van 2013 geïmplementeerd is, wat nog aandacht behoeft en wat eventueel witte vlekken zijn (zaken die in het plan van 2013 ontbreken). Een rapport wordt eind 2016 aan het ministerie overhandigd.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8-9/2016

Bijblijven 8-9/2016 Naar de uitgave