Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

03-03-2017 | Uitgave 3/2017

Bijblijven 3/2017

Narcisme en de actuele opvoeding

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2017
Auteur:
Prof. dr. Jan J. L. Derksen

Samenvatting

In de populaire psychologische literatuur gaat narcisme over zelfgevoel, meestal wordt een opgeblazen zelfgevoel bedoeld. De ontwikkeling van dit zelfgevoel krijgt alle kans, nadat de gehechtheid zijn beslag heeft gekregen in het eerste levensjaar. Voor het zelfgevoel is een sjabloon gevormd en dit wordt gedurende de narcistische ervaringen volgegoten. Het gaat minder om een fase en meer over ervaringen en belevingen die het kind overkomen en die geleidelijk aan ook kunnen worden opgeroepen. De bloeitijd van deze ervaringen is te situeren tussen 1 en ongeveer 3 jaar. Nadat het zelfgevoel met behulp van de ander in de opbouw van gehechtheidsrelatie in de grondverf is gezet, wordt het via narcistische belevingen afgelakt. De fragiele balans tussen de ander en het zelf krijgt vorm.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2017

Bijblijven 3/2017 Naar de uitgave