Skip to main content
Top

2010 | Boek

Nagels

Praktijkreeks Voetbehandeling

Auteur: Toos Mennen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Bij mensen met teennagelaandoeningen, zoals ingegroeide nagels en hypertrofische nagels, zien de teennagels er vaak ongezond uit. Een adequate behandeling van de pedicure kan dit oplossen. De uitgave Nagels, deel uit de Praktijkreeks Voetbehandeling, geeft ondersteuning bij het onderzoeken, beoordelen en adviseren van mensen met een teennagelaandoening.

De auteur bespreekt de anatomie en groei van de nagel en geeft een overzicht van de instrumenten die bij de voetbehandelingen worden gebruikt. In de hoofdstukken daarna gaat zij in op verschillende teennagelaandoeningen, zoals mycosenagels,psoriasisnagels en verwaarloosde nagels. De theorie wordt ondersteund met casussen waarin de auteur de oorzaak, het gevolg en de behandelmethoden bespreekt.

Dit boek is bedoeld voor (aankomend) pedicures die meer willen weten over het ontstaan en de behandeling van teennagelaandoeningen. Het informeert hen over adequate behandeling van teennagelaandoeningen en hoe ze deskundig advies aan de klant kunnen geven.

Inhoudsopgave

Voorwerk
Inleiding
Abstract
Nagels zijn onze visiteplaatjes! Zowel op vingers als op tenen zijn de nagels spiegels van ons lichaam. Wie wil nou geen mooie gezonde teennagels?
Toos Mennen
1. Anatomie en groei van de nagel
Abstract
Eén van de belangrijkste taken van de (medisch) pedicure is het verzorgen van de nagels van de cliënten. Hiervoor is algemene kennis van de anatomie van de nagel (zie afbeelding 1.1) noodzakelijk. Alleen dan is het mogelijk om de processen van de gezonde of zieke nagel te begrijpen en eventueel te behandelen. Hierbij is met name de adviserende taak van de behandelaar aan de cliënt een zeer belangrijke factor.
Toos Mennen
2. Instrumenten algemeen
Abstract
De pedicure kan tijdens een behandeling gebruik maken van een uiteenlopend instrumentarium. Te allen tijde is aan te raden hierbij een roestvast staal en nikkelvrij instrumentarium te gebruiken om allergische reacties bij de cliënt te voorkomen. In de volksmond wordt overigens meestal gesproken over ‘roestvrij’ staal. Roestvast staal is prima te reinigen in de ultrasoon reiniger en bestand tegen de vereiste einddesinfectie met alcohol 70-80%.
Toos Mennen
3. Blauwdrukken
Abstract
Het maken van blauwdrukken wordt door de goed opgeleide pedicure gelukkig steeds meer gedaan. Het is een belangrijke methode bij het voetonderzoek. Door het globaal bekijken van stands- en afwikkelafwijkingen aan de voeten wordt vaak duidelijk waarom er een bepaald nagelprobleem ontstaat. De belangrijkste zullen in dit hoofdstuk behandeld worden.
Toos Mennen
4. Hypertrofische nagels
Abstract
Hypertrofie betekent letterlijk: te veel voeding. Een hypertrofische nagel is een te dikke nagel, zonder dat er sprake is van een infectie (zie afbeelding 4.1). We spreken ook wel van een hoornnagel , omdat er meer hoorncellen worden aangemaakt dan afgestoten. Het gevolg is een verdikking van de nagel. Een hypertrofische nagel is niet besmettelijk.
Toos Mennen
5. Mycose- of schimmelnagels
Abstract
Een diagnose stellen is voorbehouden aan een arts. Zo staat het in het Nederlands wetboek. Als pedicure moeten we echter wel een duidelijk beeld hebben van de aandoening van de cliënt. In principe stel ik een diagnose op het moment dat ik tegen een cliënt zeg: “U heeft een likdoorn mevrouw”. Dit noemen we een ‘werkdiagnose’: een constatering die gestoeld is op kennis en ervaring en die de basis is om ons werk te kunnen doen.
Toos Mennen
6. Psoriasisnagels
Abstract
Iemand met de huidziekte psoriasis, kan ook psoriasisnagels krijgen. In de anamnese wordt al duidelijk of iemand aan deze huidziekte leidt. Als dit zo is, zal er zorgvuldig gekeken moeten worden of de nagels ook zijn aangetast. Aan de tenen echter kunnen deze nagels erg veel lijken op mycosenagels. Het is ook mogelijk dat een cliënt psoriasisnagels heeft die tevens een schimmelinfectie bevatten. Schimmelnageldiagnostiek kan hier uitkomst bieden. Tijdens het frezen van een psoriasisnagel ontbreekt de zo typische geur die bij sommige schimmelinfecties hoort. Psoriasis zowel op de huid als in de nagels is niet besmettelijk. Bij psoriasis worden meestal alle nagels ineens aangetast, in tegenstelling tot schimmelnagels. Aan de teennagels zien we zelden de ‘putjes’ zoals we die bij psoriasisnagels aan de vingers veel zien.
Toos Mennen
7. (Pseudo) unguis incarnatus (ingroeiende en ingegroeide nagel)
Abstract
Eén van de grootste problemen die een pedicure kan tegenkomen, is een ingroeiende of ingegroeide nagel. Op de eerste plaats het verschil tussen beiden.
Toos Mennen
8. Hyperkeratose en clavus subungualis (eelt en likdoorns onder de nagel)
Abstract
Door druk en wrijving kunnen er eelt en likdoorns ontstaan. Dit kan, net zoals in de huid, variëren van een gering en dun stukje eelt tot een likdoorn die vanuit de teentop tot halverwege onder de nagel zit. De meest voorkomende oorzaken voor eelt en/of likdoorns onder de nagel of in de nagelplooi zijn in feite dezelfde als bij de ingroeiende nagels (zie hoofdstuk 7). Ook daarbij komen de teentoppen en dus de nagels in de knel te zitten, waardoor eelt en likdoorns ontstaan. Door middel van de volgende casuïstiek zal ik hier nader op ingaan.
Toos Mennen
9. Verwaarloosde nagels
Abstract
Ook in 2010 treft de pedicure nog steeds verwaarloosde nagels aan bij clienten, ofwel nagels die al zeer geruime tijd niet meer verzorgd zijn. Het kan zijn dat de nagels al veel te lang niet geknipt zijn, waardoor deze om de teentop heen groeien. Maar het is ook mogelijk dat er sprake is van hypertrofische nagels die al jarenlang nooit dunner gefreesd en/of geknipt zijn. Vaak is er sprake van een schimmelinfectie of van een ramshoornnagel (onychogryphosis) . Het komt niet zelden voor dat een (medisch) pedicure gebeld wordt door de wijkverpleging wanneer een persoon is aangetroffen met totaal verwaarloosde voeten.
Toos Mennen
10. Nageltrauma
Abstract
Een nageltrauma kan op diverse manieren plaatsvinden, maar in alle gevallen raakt de nagel van de teen beschadigd. De schade kan variëren van een pijnlijke nagel tot volledig blauwe nagels. Het trauma kan optreden door:
  • een zwaar gewicht dat op de teen valt;
  • stoten;
  • te kleine schoenen;
  • overmatig sporten waarbij de voet naar voren schiet in de schoen.
Toos Mennen
11. Nagelbeugeltechnieken
Abstract
Nagelbeugeltechnieken kunnen bijzonder goed gebruikt worden om ingroeiende nagels te corrigeren. Over nagelbeugeltechnieken kan ik niet volledig zijn, want er zijn zo ontzettend veel verschillende beugels dat deze nooit allemaal benoemd kunnen worden. Graag volsta ik met het benoemen van de technieken die ik zelf veel hanteer, namelijk de stalen spanbeugel en de gouden beugel. Dit zijn enkel voorbeelden en deze zullen in de casussen verwerkt worden, maar ik wil er met nadruk op wijzen dat precies dezelfde resultaten gehaald zullen worden met andere soorten beugels.
Toos Mennen
12. Nagelreparatie
Abstract
Wanneer we te maken hebben met beschadigde teennagels, kan het noodzakelijk of gewenst zijn om deze te repareren. Reparatie kan plaatsvinden om esthetische redenen, maar ook functionele nagelreparatie wordt veel gedaan.
Toos Mennen
13. Overige nagelproblemen
Abstract
Als afsluiting van dit ‘nagelboekje’ nog enkele zaken die ik in de praktijk ben tegengekomen.
Toos Mennen
Nawerk
Meer informatie
Titel
Nagels
Auteur
Toos Mennen
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-8585-0
Print ISBN
978-90-313-8584-3
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8585-0