Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2006 | Artikel | Uitgave 6/2006

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2006

Naar een integratieve behandeling op maat bij partnergeweld

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 6/2006
Auteurs:
Sara Kroes, Wim Trijsburg
Belangrijke opmerkingen
drs. s. kroes, psycholoog, is behandelaar verslavingszorg bij Parnassia, Den Haag.
prof. dr. r.w. trijsburg is hoogleraar psychotherapie aan Erasmus MC en Nihes, Rotterdam en aan de Universiteit van Amsterdam.
Correspondentieadres: R.W. Trijsburg, afdeling Medische psychologie en psychotherapie, Erasmus MC, Postbus 1738, 3000 DR Rotterdam.
E-mail: r.​trijsburg@erasmusmc.​nl
Toward a tailor-made integrative treatment of partner violence
Domestic violence is widespread in our society. Unlike other types of violence, domestic violence is characterized by offender and victim sharing the same environment. This implies high percentages of relapse in domestic offenders. In order to reduce recidivism several psychotherapeutic treatments have been developed. This article describes three treatment models for domestic violence: the Duluth-model, cognitive-behavioral therapy and systemic psychotherapy. An integrative treatment model is presented, based on effective interventions from these treatment models. This model takes the individual risk factors of domestic violence as a starting point. Thus, the integrative treatment model is tailor-made instead of an ‘one-size-fits-all’ treatment.

Samenvatting

Partnergeweld is een veelvoorkomende geweldvorm in onze samenleving. Anders dan bij andere vormen van geweld maken dader en slachtoffer deel uit van elkaars leefomgeving. Mede hierdoor is het recidivepercentage onder plegers hoog. Om recidive door partnergeweldplegers te verminderen zijn diverse psychotherapeutische behandelingen ontwikkeld. Dit artikel beschrijft onderzoek naar drie behandelingsmodellen van partnergeweld: het Duluth-model, de cognitieve gedragstherapie en de systeemtherapie. Op basis van de effectiefste onderdelen uit deze behandelingsmodellen wordt een voorstel gedaan voor een integratief behandelingsmodel. Dit model neemt individuele risicofactoren als uitgangspunt voor de toe te passen interventies. Het belangrijkste verschil met de meeste bestaande behandelmodellen is dat het een behandeling op maat is in plaats van een standaardbehandeling.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2006

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2006 Naar de uitgave

Inleiding

Inleiding