Skip to main content
Top

2019 | OriginalPaper | Hoofdstuk

6. Naar de diagnose: de praktijk

Auteurs : drs. A. Y. de Voogd, dr. M. van Tilborg-den Boeft

Gepubliceerd in: Het geneeskundig proces

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In de vorige hoofdstukken is uitgelegd wat voorafgaat aan en wat van invloed is op het besluit van de patiënt om naar een arts te gaan, wat het belang is van het achterhalen van de hulpvraag, de wensen en verwachtingen van de patiënt en hoe het differentiaal diagnostisch denken van de arts in theorie verloopt. Dit hoofdstuk beschrijft hoe het proces van klacht naar (werk)diagnose in de spreekkamer verloopt. Daarbij zijn er steeds twee vragen die het denken en het handelen van de arts sturen: Wat betekenen deze klachten voor deze patiënt? Wat is de medische oorzaak van de door de patiënt gepresenteerde klachten? De par. 6.1 tot en met 6.10 beschrijven het proces van klacht naar diagnose, in par. 6.12 worden tips gegeven voor het uitvoeren van dit proces en in par. 6.12 aandachtspunten bij specifieke patiëntgroepen.
Literatuur
1.
go back to reference Heijmans, M., Brabers, A., & Rademakers, J. (2018). Health literacy in Nederland. Utrecht: Nivel. Heijmans, M., Brabers, A., & Rademakers, J. (2018). Health literacy in Nederland. Utrecht: Nivel.
2.
go back to reference De Jongh, T. O. H., De Vries, H., & Grundmeijer, H. G. L. M. (2011). Diagnostiek van alledaagse klachten (3e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum. De Jongh, T. O. H., De Vries, H., & Grundmeijer, H. G. L. M. (2011). Diagnostiek van alledaagse klachten (3e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
3.
go back to reference De Jongh, T. O. H., Buis, J., Daelmans, H. E. M., et al. (2010). Fysische diagnostiek. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. De Jongh, T. O. H., Buis, J., Daelmans, H. E. M., et al. (2010). Fysische diagnostiek. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
4.
go back to reference Suurmond, J., Seeleman, C., Stronks, K., & Essink-Bot, M. L. (2012). Een arts van de wereld. Etnische diversiteit in de medische praktijk (2e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Suurmond, J., Seeleman, C., Stronks, K., & Essink-Bot, M. L. (2012). Een arts van de wereld. Etnische diversiteit in de medische praktijk (2e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
5.
go back to reference Van den Muijsenbergh, M., & Oosterberg, E. (2016). Zorg voor laaggeletterden, migranten en sociaal kwetsbaren in de huisartspraktijk. Utrecht: Nederlands Huisartsen Genootschap.  Van den Muijsenbergh, M., & Oosterberg, E. (2016). Zorg voor laaggeletterden, migranten en sociaal kwetsbaren in de huisartspraktijk. Utrecht: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Metagegevens
Titel
Naar de diagnose: de praktijk
Auteurs
drs. A. Y. de Voogd
dr. M. van Tilborg-den Boeft
Copyright
2019
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2261-9_6