Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

24-10-2017 | Artikelen | Uitgave 4/2017

Kind en adolescent 4/2017

Muziektherapie voor kinderen en jongeren met ASS

Een overzicht van de relevante literatuur

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 4/2017
Auteurs:
Mathieu Pater, Prof. dr. Tom van Yperen

Samenvatting

Muziektherapie wordt met grote regelmaat toegepast bij kinderen en jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS). De vraag is of dit effect heeft. Dit artikel geeft een overzicht van de recente literatuur op dit vlak. Over de periode 1990 tot en met 2016 zijn 33 studies gevonden naar de inzet en effecten van muziektherapeutische interventies: 6 reviews, 12 RCT/CCT’s, en 15 studies waarbij bijvoorbeeld gebruikgemaakt werd van een voor- en nameting zonder een controlegroep of het ging om een casestudy.
In verschillende studies worden significante effecten gerapporteerd van muziektherapie op kinderen en jongeren met de diagnose ASS. Met name op het gebied van de sociale interactie wordt er een groot effect (SMD 1,06) gerapporteerd. Op de gebieden verbale en non-verbale vaardigheden wordt een matig effect (SMD 0,33 en SMD 0,73) gevonden.
De bewijskracht van deze resultaten is matig, doordat de studies vaak een relatief kleine steekproef omvatten of doordat het onderzoeksdesign niet goed is omschreven. Daarnaast wordt muziek op veel verschillende manieren aangeboden, waardoor de vraag rijst of er in de studies altijd van muziektherapie kan worden gesproken. Ook de rationale achter de therapie ontbreekt: waarom zou muziektherapie werken bij ASS? Muziektherapie lijkt effectief bij kinderen met ASS, maar om antwoord te kunnen geven op de vraag welke muziektherapeutische interventie het effectiefst is, blijkt meer onderzoek nodig.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2017

Kind en adolescent 4/2017 Naar de uitgave