Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-1998 | Uitgave 4/1998

Tijdschrift voor Psychotherapie 4/1998

Multiple family therapy en familiediscussiegroep

Ontwikkeling en een voorbeeld van toepassing in dagbehandeling

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 4/1998
Auteurs:
Els Naeyaert, Bernard Sabbe, Magda Heireman, Gilbert Lemmens
Belangrijke opmerkingen
Els Naeyaert is psychiater/psychotherapeut. Zij werkt bij het ambulant psychotherapeutisch centrum voor psychotherapie en relatie. Zij is als medewerker verbonden aan de afdeling familietherapie, Communicatiecentrum, UZ Leuven.
Bernard Sabbe is psychiater/psychotherapeut en werkt in De Faze, PC St-Norbertus in Duffel. Hij is als staflid en opleider familietherapie verbonden aan de afdeling familietherapie, Communicatiecentrum, UZ Leuven.
Magda Heireman is licentiate in de klinische psychologie/psychotherapeute. Zij is als staflid en opleider familietherapie werkzaam aan de afdeling familietherapie, Communicatiecentrum UZ Leuven.
Gilbert Lemmens is psychiater/psychotherapeut. Hij werkt bij het centrum voor crisispsychologie, Militair Hospitaal Brussel. Hij is als staflid en opleider familietherapie verbonden aan de afdeling familietherapie, Communicatiecentrum, UZ Leuven.
Correspondentieadressen: Centrum voor psychotherapie en relatie, Spaarstraat 122, 3010 Kessel-Lo, België. Communicatiecentrum, Kapucijnenvoer 35, 3000 Leuven, België.

Abstract

Multiple family therapy heeft zijn wortels in de theorieën van het vroege familietherapie- en systeemdenken over schizofrenie en blijft verbonden met de figuur van Laqueur, zijn grondlegger. Ondertussen heeft multiple family therapy een hele ontwikkeling doorgemaakt, die geschetst wordt aan de hand van een literatuuroverzicht. Drie ontwikkelingslijnen worden met name besproken: de psycho-educatieve benadering, de uitbreiding van de indicatie naar diverse patiëntenpopulaties en naar diverse behandelsettings. Vervolgens wordt een voorbeeld van een toepassing beschreven binnen een psychiatrische dagkliniek, waarbij narratieve en constructivistische elementen geï?ntegreerd worden. Deze elementen leiden voor de hier beschreven behandeling tot een nieuwe benaming: familiediscussiegroep in plaats van multiple family therapy.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel