Gepubliceerd in:
2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk
Multipele sclerose en voeding
(december 2009)
Auteur : K. van Pul
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Abstract
Dit hoofdstuk behandelt aspecten die van belang zijn om mensen met multipele sclerose (MS) te behandelen en te begeleiden bij het aanpassen van hun voeding. Het gaat in op de prevalentie en incidentie van MS, op het ziektebeeld zelf en op de prognose en sociale gevolgen van de ziekte. De (medische) behandelingen van mensen met MS komen aan de orde, evenals de inzet van verschillende professionals bij de totale behandeling. De beschreven symptomen en klachten vormen het uitgangspunt van de dieetbehandeling. De behandeling van MS is momenteel slechts gericht op het onderdrukken en remmen van de progressie van de ziekte en op het bestrijden van symptomen. De diëtistische behandeling vermindert de symptomen en klachten die mensen met MS ervaren. Dit hoofdstuk biedt de handvatten voor een kwalitatief goede dieetbehandeling. Voor het verband tussen voedingsfactoren en het ontstaan van MS zijn er wel enkele aanwijzingen, maar vooral is duidelijk dat verder onderzoek nog nodig is.