Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Multipele sclerose en voeding

(december 2009)

Auteur : K. van Pul

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Dit hoofdstuk behandelt aspecten die van belang zijn om mensen met multipele sclerose (MS) te behandelen en te begeleiden bij het aanpassen van hun voeding. Het gaat in op de prevalentie en incidentie van MS, op het ziektebeeld zelf en op de prognose en sociale gevolgen van de ziekte. De (medische) behandelingen van mensen met MS komen aan de orde, evenals de inzet van verschillende professionals bij de totale behandeling. De beschreven symptomen en klachten vormen het uitgangspunt van de dieetbehandeling. De behandeling van MS is momenteel slechts gericht op het onderdrukken en remmen van de progressie van de ziekte en op het bestrijden van symptomen. De diëtistische behandeling vermindert de symptomen en klachten die mensen met MS ervaren. Dit hoofdstuk biedt de handvatten voor een kwalitatief goede dieetbehandeling. Voor het verband tussen voedingsfactoren en het ontstaan van MS zijn er wel enkele aanwijzingen, maar vooral is duidelijk dat verder onderzoek nog nodig is.
Literatuur
go back to reference Elshout H van den. Omgevingsfactoren en MS: de laatste inzichten. Elektronische Nieuwsbrief MS Centrum Nijmegen 2006; 1 (1): 1–7. Elshout H van den. Omgevingsfactoren en MS: de laatste inzichten. Elektronische Nieuwsbrief MS Centrum Nijmegen 2006; 1 (1): 1–7.
go back to reference Elshout H van den. Diëten en voedingssupplementen bij MS. Elektronische Nieuwsbrief MS Centrum Nijmegen 2007: 1–6. Elshout H van den. Diëten en voedingssupplementen bij MS. Elektronische Nieuwsbrief MS Centrum Nijmegen 2007: 1–6.
go back to reference Gezondheidsraad. Naar een toereikende inname van vitamine D. Den Haag: Gezondheidsraad, 2008. Gezondheidsraad. Naar een toereikende inname van vitamine D. Den Haag: Gezondheidsraad, 2008.
go back to reference Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2006. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006. Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2006. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006.
go back to reference Gazzaniga MS, Ivry RB, Mangun GR. Cognitive Neuroscience: The Biology of the Mind. 2nd ed. New York/London: W.W. Norton & Company Inc., 2002. Gazzaniga MS, Ivry RB, Mangun GR. Cognitive Neuroscience: The Biology of the Mind. 2nd ed. New York/London: W.W. Norton & Company Inc., 2002.
go back to reference Hendriks D. De actuele stand van zaken met betrekking tot diëtistische adviezen voor MS-patiënten met darmklachten. Afstudeerscriptie Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Nijmegen, 2008. Hendriks D. De actuele stand van zaken met betrekking tot diëtistische adviezen voor MS-patiënten met darmklachten. Afstudeerscriptie Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Nijmegen, 2008.
go back to reference Hess MJ, Hess PE, Sullivan MR, e.a. Evaluation of cranberry tablets for the prevention of urinary tract infections in spinal cord injured patients with neurogenic bladder. Spinal Cord 2008; 46 (9): 622–626. Hess MJ, Hess PE, Sullivan MR, e.a. Evaluation of cranberry tablets for the prevention of urinary tract infections in spinal cord injured patients with neurogenic bladder. Spinal Cord 2008; 46 (9): 622–626.
go back to reference Kimball SM, Ursell MR, O’Connor P, e.a. Safety of vitamin D3 in adults with multiple sclerosis. Am J Clin Nutr 2007; 86 (3): 645–651. Kimball SM, Ursell MR, O’Connor P, e.a. Safety of vitamin D3 in adults with multiple sclerosis. Am J Clin Nutr 2007; 86 (3): 645–651.
go back to reference Meeteren ME van, Teunissen CE, Dijkstra, e.a. Antioxidants and polyunsaturated fatty acids in multiple sclerosis. Eur J Clin Nutr 2005; 59 (12): 1347–1361. Meeteren ME van, Teunissen CE, Dijkstra, e.a. Antioxidants and polyunsaturated fatty acids in multiple sclerosis. Eur J Clin Nutr 2005; 59 (12): 1347–1361.
go back to reference Miller A, Korem M, Almog R, e.a. Vitamin B12, demyelination, remyelination and repair in multiple sclerosis. J Neurol Sci 2005; 233 (1-2): 93–97. Miller A, Korem M, Almog R, e.a. Vitamin B12, demyelination, remyelination and repair in multiple sclerosis. J Neurol Sci 2005; 233 (1-2): 93–97.
go back to reference Reynolds EH, Bottiglieri T, Laundy M, e.a. Vitamin B12 metabolism in multiple sclerosis. Arch Neurol 1992; 49 (6): 649–652. Reynolds EH, Bottiglieri T, Laundy M, e.a. Vitamin B12 metabolism in multiple sclerosis. Arch Neurol 1992; 49 (6): 649–652.
go back to reference Sanders EACM, Hupperts RMM. Ontmantelde zenuwen: Alles over multiple sclerose. 4e dr. Wormer: Inmerc bv, 2008. Sanders EACM, Hupperts RMM. Ontmantelde zenuwen: Alles over multiple sclerose. 4e dr. Wormer: Inmerc bv, 2008.
go back to reference Stegeman NE. Voeding bij gezondheid en ziekte. 5e dr. Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers BV, 2007. Stegeman NE. Voeding bij gezondheid en ziekte. 5e dr. Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers BV, 2007.
go back to reference Weinstock-Guttman B, Baier M, Park Y, e.a. Low dat dietary intervention with omega-3 fatty acid supplementation in multiple sclerosis patients. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2005; 73 (5): 397–404. Weinstock-Guttman B, Baier M, Park Y, e.a. Low dat dietary intervention with omega-3 fatty acid supplementation in multiple sclerosis patients. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2005; 73 (5): 397–404.
go back to reference Whitney EN, Rolfes SR. Understanding Nutrition. 10th ed. Belmont: Wadsworth, 2005. Whitney EN, Rolfes SR. Understanding Nutrition. 10th ed. Belmont: Wadsworth, 2005.
Metagegevens
Titel
Multipele sclerose en voeding
Auteur
K. van Pul
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0508-7_49