Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2010 | Richtlijnen | Uitgave 4/2010

GZ - Psychologie 4/2010

Multidisciplinaire richtlijn stoornissen in het gebruik van alcohol

De belangrijkste punten voor de dagelijkse praktijk van gz-psychologen

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 4/2010
Auteur:
M.F. Zinn
Belangrijke opmerkingen
Mieke Zinn is klinisch psycholoog BIG en psychotherapeut BIG, cognitief gedragstherapeut/supervisor VGCt, was werkgroeplid en werkt bij Brijder Verslavingszorg.

Samenvatting

In 2009 verscheen de Multidisciplinaire richtlijn stoornissen in het gebruik van alcohol, tot stand gekomen met inspanning van nagenoeg alle bij (vroeg)diagnostiek en behandeling van alcoholmisbruik en -afhankelijkheid betrokken beroepsgroepen. Zij formuleerden uitgangsvragen, zochten en bestudeerden onderzoeksliteratuur en deden op basis daarvan concrete aanbevelingen. Aanbevelingen van nut voor de GZ-psycholoog zijn: vraag altijd naar alcoholgebruik, doe na opsporing van een alcoholprobleem altijd een vervolginterventie en maak daarbij gebruik van motiverende gespreksvoering. Soms volstaan korte, eenmalige interventies. Wanneer meer hulp nodig is, is cognitieve gedragstherapie aangewezen, zoals zelfcontroletraining, sociale vaardigheidstraining en gedragstherapeutische partnerrelatietherapie. Bij ernstige problematiek kan Community Reinforcement Approach (een complexe combinatie van behandelinterventies) uitkomst bieden. Zelfhulpgroepen (AA) kunnen sommige mensen helpen. Zelfhelpmateriaal (bibliotherapie) moet ruim beschikbaar zijn. In internetbehandeling zit toekomst. Een stoornis in het gebruik van alcohol gaat dikwijls samen met een andere stoornis. Wacht bij het vermoeden van een angst- of stemmingsstoornis minimaal 3 tot 4 weken na het bereik van abstinentie met het stellen van een diagnose, om uit te sluiten dat de klachten het gevolg zijn van alcoholgebruik. Op de angst of depressie gerichte behandelinterventies zijn niet voldoende om de stoornis in alcoholgebruik te verhelpen; daartoe dienen op het alcoholgebruik gerichte interventies aangeboden te worden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2010

GZ - Psychologie 4/2010 Naar de uitgave