Skip to main content
main-content
Top

25-04-2016 | Nieuws

Multidisciplinaire Richtlijn Blauwe plekken bij kinderen

Kindermishandeling is een lastig en gevoelig onderwerp voor alle (zorg)professionals die er mee te maken krijgen. Blauwe plekken kunnen een uiting zijn van lichamelijke kindermishandeling. Daarom heeft de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) een multidisciplaire richtlijn opgesteld: ‘Blauwe plekken bij kinderen – Beoordeling van blauwe plekken in relatie tot een vermoeden van kindermishandeling’.


In de richtlijn wordt ingegaan op hoe blauwe plekken te beoordelen en te handelen. Daarnaast ondersteunt de richtlijn (zorg)professionals in het duiden van blauwe plekken met betrekking tot het onderscheid accidenteel, toegebracht en ziekte, in relatie tot de gemelde toedracht en welke vervolgstappen daarbij horen. Ook tips voor communicatie met ouders en kind worden gegeven.

Onder meer wordt aandacht besteed de leeftijd van het kind, de locatie van de blauwe plekken en wanneer nader onderzoek noodzakelijk is. Wanneer duidelijk is dat het gaat om een onderhuidse bloeduitstorting, is de vraag wat de aard daarvan is: accidenteel, toegebracht of sprake van ziekte/stollingsstoornis. Denk aan toegebrachte blauwe plekken indien één of meerdere blauwe plekken aanwezig zijn bij een kind dat nog niet loopt of kruipt. Ook bij een herkenbaar patroon van een object of lichaamsdeel moeten toegebrachte blauwe plekken worden uitgesloten.

De richtlijn is opgesteld ten behoeve van professionals werkzaam in de gezondheidszorg als jeugdarts, huisarts, kinderarts, vertrouwensarts, SEH-arts, medisch-specialist, fysiotherapeut, GGZ-medewerker, verpleegkundige, verpleegkundig-specialist en forensisch arts. Daarnaast zijn in de richtlijn aanwijzingen uitgewerkt voor professionals werkzaam in het onderwijs en in kinderdagverblijven.

Bij mobiele kinderen geeft de locatie van de blauwe plekken een aanwijzing voor het onderscheid tussen toegebracht en accidenteel letsel. Blauwe plekken op oren, nek, borst, rug en billen hebben een sterk verhoogde kans voor een toegebrachte bloeduitstorting. Voor blauwe plekken op wangen, ogen, gezicht, hoofd, armen buik, voorzijde dijen, achterzijde benen, handen en voeten geldt een verhoogde kans van toegebracht letsel.

Ga voor meer informatie over de richtlijn en om de pdf Richtlijn Blauwe plekken bij kinderen te downloaden naar de website NVK.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK)
Beeld: RF 

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.


BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten