Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

12-03-2018 | Forum | Uitgave 2/2018

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2018

Multideskundige eCommunities als onderlegger van een Publieke GGZ

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 2/2018
Auteur:
Prof.dr. Jim van Os

Samenvatting

Significante psychische klachten zijn, met een jaarprevalentie van 20–30 %, een gezondheidsprobleem van publieke omvang. De ggz heeft capaciteit voor ongeveer 6 % van de populatie en komt in het bestel van de gereguleerde markt niet tot een goede afstemming tussen zorgbehoefte en zorgconsumptie op populatieniveau (onderbehandeling en overbehandeling). De noodzaak voor een Publieke GGZ gericht op langetermijnweerbaarheidsbevordering, die opereert naast de DBC-productie-ggz, gericht op kortetermijnsymptoomreductie, is alom erkend, maar heeft van overheidswege nog geen vorm gekregen. Nederland kent een beginnende Publieke GGZ in de vorm van een netwerk van zogenaamde eCommunities, elk met een eigen look and feel, zodat mensen een lage drempel ervaren om zich te verbinden met anderen met soortgelijke psychische problemen. Voorbeelden zijn Proud2bme.nl, PsychoseNet.nl, Drugsinfoteam.nl, Dwang.eu en Dementieweb.nl. Deze eCommunities zijn ‘multideskundige’ initiatieven die jaarlijks miljoenen bezoekers trekken en in heel Nederland mensen bijstaan met psychisch lijden en het navigeren in het complexe ggz-landschap. eCommunities kunnen worden gezien als de voorhoede van een nieuwe Publieke GGZ. Een reservering van 0,08 % in elke DBC die wordt afgesloten in de traditionele ggz is voldoende om te voorzien in een duurzame Publieke GGZ in de vorm van tien tot vijftien eCommunities.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2018

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2018 Naar de uitgave