Skip to main content
main-content
Top

22-11-2012 | Nieuws

MRSA bestrijding werpt vruchten af

De MRSA-bacterie verliest terrein. Dat blijkt uit Belgische studies. De ziekenhuisbacterie wordt teruggedrongen dankzij gezamenlijke aanpak van betrokken instanties. Van groot belang zijn goede handhygiëne en terughoudendheid in de toediening van antibiotica. Het onderzoek vond plaats in zestig Belgische woonzorgcentra en in ziekenhuizen.

In vergelijking met de vorige studie in 2005 is dragerschap van de MRSA-ziekenhuisbacterie bij WZC-bewoners in België met zeven procent gedaald. Ook in ziekenhuizen blijkt dat de MRSA-populatie is afgenomen. Beide studies tonen daarentegen ook aan dat andere antibiotica-resistente bacteriën de kop opsteken. Een integrale aanpak in zowel zorgcentra als ziekenhuizen blijft noodzakelijk.

Handhygiëne
Sinds 2003 is het aantal patiënten dat MRSA oploopt tijdens een verblijf in een ziekenhuis met meer dan de helft gedaald. Die gunstige ontwikkeling is te danken aan de inspanningen die België de laatste jaren heeft geleverd om MRSA in zorginstellingen en ziekenhuizen aan te pakken. Onderdeel van de goede aanpak is onder andere het belang van goede handhygiëne. Verschillende campagnes van overheden werden ingezet om overdracht van MRSA via de handen van zorgpersoneel, patiënten en bezoekers tegen te gaan.

Nieuwe bacteriën
Nu de MRSA wordt teruggedrongen, steken nieuwe soorten resistente bacteriën de kop op. Michiel Costers van de Belgische Commissie voor de Coördinatie van het Antibioticabeleid zegt daarover: “Als gevolg van onkundig gebruik van antibiotica ontwikkelden oorspronkelijk banale darmbacteriën zoals Escherichia coli en Klebsiella pneumoniae mechanismen die antibiotica afbreken. Daardoor wordt het arsenaal aan antibiotica dat nog kan worden gebruikt om dergelijke infecties te behandelen veel kleiner en moeten artsen naar steeds zwaardere antibiotica grijpen. De bacteriën ontwikkelen op hun beurt resistentie. Het is dus essentieel om die vicieuze cirkel te doorbreken door enkel antibiotica te gebruiken wanneer ze echt nodig zijn."

Beleid
Aanbeveling is dus: waakzaam blijven, voorzichtig omspringen met antibiotica, en vooral handhygiëne promoten. Niet alleen in zorginstellingen, maar ook daarbuiten, bij iedereen. In Nederland komt MRSA veel minder voor dan in België, mede door goed beleid. In Nederland kwamen in 2011 toch nog ruim drieduizend gevallen van MRSA-infectie voor.

Auteur(s): Coen Kaaij

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.