Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2013 | Artikelen | Uitgave 4/2013

Tijdschrift voor Psychotherapie 4/2013

Mozes en de berg

De bijzondere samenwerking tussen FACT en dialectische gedragstherapie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 4/2013
Auteurs:
Wies van den Bosch, Ad Kaasenbrood
Belangrijke opmerkingen
klinisch psycholoog en psychotherapeut, psychiater
In een FACT-OGGZ-team vindt onderbehandeling plaats van aldaar bekende cliënten met persoonlijkheidsstoornissen. Deze cliënten treden herhaaldelijk kort in contact met de hulpverlening en laten het dan afweten. Of zij zoeken de hulpverlening actief, assertief en soms ook agressief op, zonder een effectieve behandelrelatie te kunnen creëren. Het FACT-OGGZ-team van Pro Persona te Arnhem begon in 2010 een samenwerking met een ervaren DGT-therapeut, met als doel dialectische gedragstherapie (DGT) toegankelijk te maken voor deze cliënten. In anderhalf jaar tijd verwees het FACT-OGGZ-team vijf cliënten door aan DGT. Met hen is het gelukt een werkbare behandelrelatie op te bouwen. De gegevens over de behandelingen zijn geanalyseerd en de methodische aard van de uitvoering is beschreven. In dit artikel presenteren we de eerste ervaringen aan de hand van twee casussen die twee uitersten representeren in de aard van de problemen in de hulpverleningsgeschiedenis. De conclusie is dat het mogelijk is behandelrelaties te creëren met op verandering gerichte therapie voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis met een afwijzende of bevechtende relationele stijl.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2013

Tijdschrift voor Psychotherapie 4/2013 Naar de uitgave

Inleiding

Inleiding

Abstract

Summaries