Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

18-10-2016 | Artikel | Uitgave 6/2016

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2016

Motiverende gespreksvoering in psychotherapie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 6/2016
Auteurs:
Gerard M. Schippers, Ellis Baron, Mieke F. Zinn, Jannet De Jonge

Samenvatting

De afstemmingsfase in psychotherapie is bedoeld om een vertrouwensrelatie op te bouwen, overeenstemming te krijgen over de doelen en de cliënt te stimuleren tot verandering. Weerstand speelt in deze fase bij uitstek een rol, en de therapeut moet daar adequaat mee omgaan. Motiverende gespreksvoering is een methodiek die daartoe systematisch cliëntgerichte en gedragsgerichte elementen combineert, door het ontlokken en verkennen van iemands redenen om te veranderen, in een sfeer van acceptatie en compassie. Het bestaat uit de methodische stappen van engageren, focussen, ontlokken en plannen en daarbij passende strategieën. De bouwstenen van motiverende gespreksvoering zijn ontwikkeld in een model dat is getoetst. Uitvoerig onderzoek in tal van settings en bij tal van psychische stoornissen heeft de doeltreffendheid aangetoond, zij het dat er veel onverklaarde variatie is. Training in motiverende gespreksvoering is goed ontwikkeld. Verspreiding van de methode kan bijdragen aan een adequate inzet van de ‘algemene’ factor in psychotherapie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2016

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2016 Naar de uitgave