Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2010 | Uitgave 4/2010

Kind en adolescent 4/2010

Motiverende gespreksvoering bij jongeren

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 4/2010
Auteurs:
Gerard M. Schippers, Jannet M. de Jonge
Belangrijke opmerkingen
hoogleraar Verslavingsgedrag en Zorgevaluatie aan het AIAR/AMC en senioronderzoeker van de Jellinek/Arkin Amsterdam, senior wetenschappelijk onderzoeker

Samenvatting

Motiverende gespreksvoering is oorspronkelijk ontwikkeld voor volwassen probleemdrinkers maar het wordt de afgelopen decennia breed toegepast in de verslavingszorg, geestelijke gezondheidszorg en somatische geneeskunde, ook bij jongeren. In de behandeling van tal van problemen, waaronder alcohol- en drugsproblemen, is het effectief gebleken, alleenstaand of als toegevoegd element. De vier principes (uitdrukken van empathie, versterken van zelfvertrouwen, meegaan met weerstand, vergroten van ambivalentie) en motiverende technieken (vragen stellen, reflectief luisteren, informeren) zijn bepaald ook toepasbaar in de behandeling van jongeren. Op zoek naar verandertaal, in een motiverend gesprek, dient een hulpverlener echter rekening te houden met de cognitieve en emotionele ontwikkeling van de jongere of adolescent.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2010

Kind en adolescent 4/2010 Naar de uitgave

OriginalPaper

Summaries

OriginalPaper

Slotbeschouwing