Skip to main content
main-content
Top

04-04-2014 | Nieuws

Morfine in kleine hoeveelheid veilig bij eindstadium COPD

Het is veilig om morfine te geven bij kortademigheid in het eindstadium COPD, mits gegeven in lage doses. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek, zo meldt Huisarts & Wetenschap.

Opioïden zijn effectief in het verminderen van dyspnoe bij patiënten met ernstige COPD, zo melden de noten van de NHG-Standaard COPD. Daarnaast zijn benzodiazepines bruikbaar ter vermindering van angst of onrust. Artsen zijn echter vaak voorzichtig met het voorschrijven van deze middelen vanwege het risico op ademdepressie.

Gereguleerde afgifte

Eerder Australisch onderzoek toonde aan dat  orale morfine met gereguleerde afgifte in lage dosis (20 mg) de benauwdheid bij optimaal behandelde COPD-patiënten vermindert. In een dubbelblind gerandomiseerd crossover-onderzoek met placebo toonden Australische onderzoekers dit effect aan bij 48 patiënten. Ook werd de nachtrust bij de morfinegebruikers minder door benauwdheid verstoord. Het lichamelijke prestatieniveau nam niet toe. Wel trad er als neveneffect obstipatie op.

Zie ook: Morfine geeft COPD-patiënt meer lucht

 

Auteur(s): Adri van Beelen Beeld Kay Nietfeld

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.