Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2018 | Beschouwing | Uitgave 5/2018

Een socratisch-parrèsiastische werkwijze
Vakblad Sociaal Werk 5/2018

Moreel beraad in het licht van sociale rechtvaardigheid

Tijdschrift:
Vakblad Sociaal Werk > Uitgave 5/2018
Auteur:
Fons Klaase
Belangrijke opmerkingen
Fons Klaase is filosoof en werkte als docent in het hbo-Social Work. In 2017 verscheen zijn proefschrift ‘ Professionele moed in het sociaal werk. Over sociale rechtvaardigheid, agogisch vakmanschap & het parrèsiastisch êthos ’. Hij verzorgt een post-hbo training over de socratisch-parrèsiastische werkwijze aan de Academy van hogeschool Inholland te Amsterdam.

Samenvatting

Sociale rechtvaardigheid is een belangrijke waarde in het sociaal werk. Het naleven van deze waarde vraagt van sociaal werkers dat zij mogelijk sociaal onrecht herkennen en aan de orde stellen. Dit onrecht is alleen niet altijd even duidelijk of herkenbaar. Het zit bijvoorbeeld ook in de categoriserende taal die sociaal werkers gebruiken om over hun cliënten te spreken. Hiervoor ontwikkelde Fons Klaase een nieuwe vorm van moreel beraad.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Vakblad Sociaal Werk (voorheen Maatwerk)

Het vakblad behandelt alle facetten van het sociaal werk. Het signaleert, analyseert, rapporteert en informeert. En presenteert leerzame ervaringen uit de diverse werkvelden waarin maatschappelijk werkers, jeugdzorgwerkers en sociaal agogen zich bevinden.

BSL - Basisacademy Social Work

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2018

Vakblad Sociaal Werk 5/2018 Naar de uitgave

Nieuws

Nieuws

Achtergrond

Provoceer eens