Gepubliceerd in:
01-05-2013 | Spectrum
Monitoring van leefstijl in Nederland: het thema voeding
Auteurs:
Boudewijn Breedveld, Caroline van Rossum, Marga Ocké
Gepubliceerd in:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen
|
Uitgave 4/2013
Log in om toegang te krijgen
Extract
De overheid stimuleert dat mensen gezonde voeding en veilig voedsel eten. De Voedselconsumptiepeiling (VCP) vormt hierbij het primaire onderzoeksinstrument om dit beleid te onderbouwen en te evalueren, en om informatie te verstrekken aan de consumenten. In de VCP wordt iedere 6 jaar onder personen van 1 tot en met 79 jaar met 24-uurs voedingsnavragen gedetailleerd in kaart gebracht wat de Nederlandse bevolking eet en drinkt. Deze frequentie is voor het volgen van de ontwikkelingen op het terrein van de voedselconsumptie toereikend. Het grote detailniveau van de VCP maakt dat de gegevens geschikt zijn voor veelsoortige vraagstellingen op het gebied van gezonde voeding, zoals het berekenen van het aantal personen dat onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Tegelijkertijd zijn de gegevens van de VCP ook geschikt voor het formuleren van een verantwoord voedingsbeleid op bijvoorbeeld het terrein van de gezondheidsbescherming/voedselveiligheid. Binnen de VCP kan tevens worden nagegaan hoe de indicatoren van groente, fruit, en vis zich verhouden tot de consumptie van deze voedingsmiddelengroepen wanneer die op andere, meer gedetailleerde wijze worden nagevraagd. …