Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2020 | Kennistoets | Uitgave 2/2020

‘Parkinson’ kent veel complicaties. Ook voor de mondgezondheid.
Tandartspraktijk 2/2020

Mondzorg voor ouderen is maatwerk

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 2/2020
Auteurs:
Claar van der Maarel-Wierink, Michail Koutris
Belangrijke opmerkingen
Dr. Claar van der Maarel-Wierink is tandarts-geriatrie en voorzitter van de opleidingscommissie van de differentiatieopleiding tandarts-geriatrie. Zij is werkzaam bij SBT Kliniek Bijzondere Tandheelkunde, Amsterdam, en MondVitaal, Amstelveen.
Dr. Michail Koutris is tandarts-gnatholoog, werkzaam als universitair docent bij de afdeling Orofaciale pijn en Disfunctie van het ACTA, bij SBT Kliniek Bijzondere Tandheelkunde en bij de Ziekenhuistandheelkundekliniek van de MKA-chirurgie, afdeling van het UMC/locatie AMC.

Samenvatting

De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve aandoening, waarbij de substantia nigra, een deel van de hersenstam, degenereert en er een tekort aan de neurotransmitter dopamine ontstaat. De belangrijkste symptomen zijn tremoren, spierstijfheid en bewegingsarmoede. Hierdoor vindt er een ernstige aantasting van de levenskwaliteit plaats bij mensen die aan deze ziekte lijden. Onderstaande casus toont de vele medisch tandheelkundige interacties en geeft aan hoe belangrijk het is om als zorgverlener altijd alert te blijven bij klachten, ook als u een niet-dentogene oorzaak vermoedt. Tijdig verwijzen naar deskundige behandelaars kan voor de patiënt veel betekenen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2020

Tandartspraktijk 2/2020 Naar de uitgave

Nieuws

Nieuws

Kennistoets

Parkinson