Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2013 | Nascholing | Uitgave 4/2013

Huisarts en wetenschap 4/2013

Mondzorg bij diabetescontrole?

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 4/2013
Auteurs:
Joep van Beekveld, Mirjam Timmerman, dr. Bertien Hart
Belangrijke opmerkingen
Huisartsenpraktijk Callantsoog, Vloedlijn 15, 1759 JV Callantsoog: J.L. van Beekveld, huisarts, kaderarts Diabetes.
huisarts, kaderarts Diabetes.
• Mojelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Van Beekveld JL, Timmerman MM, Hart HE. Mondzorg bij diabetescontrole? Huisarts Wet 2013;56(4):179-81.
Tussen parodontitis en diabetes mellitus bestaat een wisselwerking. De chronische hyperglykemie veroorzaakt een inflammatie van het parodontium die (veelal irreversibele) schade toebrengt aan het steunweefsel van de gebitselementen, zodat er uiteindelijk tanden verloren gaan. De parodontitis op zijn beurt zorgt voor een systemische stijging van cytokines zoals de interleukines 1 en 6, en tumornecrosefactor-alfa. Deze ontstekingsmediatoren bevorderen de insulineresistentie en daarmee de kans op (verergering van) diabetes. Verscheidene onderzoeken hebben laten zien dat het HbA1C lager wordt – en dus de glucoseregulatie verbetert – wanneer men de paradontitis behandelt.
Omdat deze wisselwerking niet erg bekend is bij patiënten en evenmin veel aandacht krijgt van behandelaars, pleiten wij ervoor om bij de diabetescontrole extra aandacht te besteden aan de gebitsstatus. Het zou zinvol zijn als alle bij de diabeteszorg betrokken behandelaars – onder wie ook tandartsen en mondhygiënisten – onderling afspraken maken over hoe te handelen bij symptomen van parodontitis.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2013

Huisarts en wetenschap 4/2013 Naar de uitgave