Skip to main content
Top

07-07-2014 | Nieuws

Mondgezondheidsonderzoeken

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De maand juni kenmerkte zich, wat tandheelkundig nieuws betreft, door verschillende onderzoeken op het gebied van mondgezondheid. Drie onderzoeken, het een naar de basiskennis over het gebit, de andere twee met resulaten van alcoholgebruik op de mondgezondheid, brachten al dan niet verrassende uitkomsten.

Basiskennis mondgezondheid schiet tekort

Op de Dag van de Gezonde Mond, 20 maart jongstleden, werd de publieke test 'Hoe gezond is je mond?' gelanceerd, om de algemene basiskennis over mondgezondheid bij het publiek te testen. In juni werd een tussentijdse balans opgemaakt. Van de 10.000 respondenten weet 78 % weliswaar dat minimaal 2x per dag poetsen essentieel is en 65% dat 2x per jaar tandartsbezoek noodzakelijk is, maar slechts 13 % blijkt een goede kennis over mondgezondheid te hebben.Dat roken slecht is voor de mondgezondheid is bijvoorbeeld wel bekend, maar minder dan een derde weet dat parodontitis te vergelijken is met een open wond van 15 cm en minder dan de helft weet dat 47% van alle 75 plussers nog eigen dentitie heeft.

De site van de test 'Hoe gezond is je mond?' kan nog steeds bezocht worden op www.hoegezondisjemond.nl, waar gesteld wordt dat een goede basiskennis van mondgezondheid niet alleen van belang is voor de algehele gezondheid, maar ook voor maatschappelijk succes.

Alcohol en mondgezondheid

Dan nog twee opmerkelijk berichten over de effecten van alcohol op het gebit. Het Fourth Korea National Health and Nutrition Examination Survey, uitgevoerd door Korea Centers for Disease Control and Prevention, werd uitgevoerd onder 5.300 Koreaanse mannen, drinkers van alcohol en (niet) rokers. Hieruit bleek (weinig verrassend) dat het drinken van alcohol en roken tot parodontitis kan leiden.

 

Ongeveer tegelijkertijd deden medewerkers van het Institute of Food Science Research Madrid en de universiteit van Wenen de ontdekking dat het drinken van rode wijn juist een positief effect heeft op de mondgezondheid: uit microbiologische analyse van de biofilm blijkt rode wijn orale bacteriële groei te remmen. An apple a day keeps the doctor away and a glass of wine a day keeps the dentist away? In ieder geval kan een glaasje rood ter preventie van cariës geen kwaad, maar rode wijn zorgt wel weer voor verkleuring van de elementen...you can't win.

 

Hoe dan ook: dat een gezonde mond van levensbelang is, is buiten de tandartspraktijk nog steeds niet algemeen bekend; een verwijzing naar 'Een schoon gebit kan je leven redden' (www.dokterdokter.nl) kan een onwetende patiënt wellicht verder helpen.

 


Bronnen: MC Oral Health Journal, Journal of Agricultural and Food Chemistry

 

Meer lezen >>

 

Patientenvoorlilchting en mondgezondheid

 

De mondgezondheid vraag aangepaste zorg uit Samenwerking in de mondzorg

 

De medische anamnese in de tandheelkundige praktijk

Auteur(s): Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.