Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Beschouwing | Uitgave 3/2014

TPO - De Praktijk 3/2014

Mondgezondheid verdient aandacht van praktijkondersteuner

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 3/2014
Auteurs:
MSc Esther Hospes, dr. Brigitte van Dam
Belangrijke opmerkingen

Auteursgegevens

Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde, Postbus 2000 3430 CA, Nieuwegein: E.C. Hospes MSc, tijdelijk onderzoeksmedewerker, gezondheidswetenschapper en dr. B.A.F.M. van Dam, senior beleidonderzoeker, socioloog.
Correspondentie: b.van.dam@nmt.nl.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets gemeld.
Reageren?
Jullie mening is belangrijk voor ons. Vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via tpo@nhg.org of of via twitter https://​twitter.​com/​TPOnhg.

Samenvatting

Er bestaan (sterke) aanwijzingen dat verschillende mondziekten gerelateerd zijn aan aandoeningen elders in het lichaam, ook chronische aandoeningen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de mondziekte parodontitis in relatie tot diabetes mellitus, hart- en vaatziekten en overgewicht.
Parodontitis is een tandvleesontsteking die is uitgebreid naar het onderliggende kaakbot. Uit onderzoek blijkt dat onder meer patiënten met diabetes mellitus, hart- en vaatziekten en overgewicht een significant verhoogde prevalentie van parodontitis hebben. Roken heeft daarbij een extra ongunstige invloed.
Bij patiënten met diabetes mellitus type 2 kunnen parodontitis en het voorstadium gingivitis bovendien leiden tot een verstoring van de glykemische controle. De behandeling van parodontitis bij deze patiënten kan resulteren in een klinisch relevante HbA1c-daling.
Tijdige behandeling, maar bij voorkeur preventie van gingivitis en parodontitis is belangrijk. Goede zelfzorg en regelmatige controle en ondersteuning door de tandarts, mondhygiënist of preventieassistent zijn noodzakelijk. Praktijkondersteuners kunnen daarbij een rol vervullen door bij deze patiënten te informeren naar de toestand van het gebit en het tandvlees en te letten op slechte adem. En door deze patiënten te wijzen op het belang van een goede mondhygiëne en een regelmatige controle door de tandarts of mondhygiënist.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2014

TPO - De Praktijk 3/2014 Naar de uitgave

Lezen/kijken/zoeken

Wat zit er eigenlijk in?