Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2020 | onderzoek | Uitgave 1-2/2020

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 1-2/2020

Mogelijke knelpunten en oplossingen van AIOS bij het volbrengen van hun onderzoekstraject

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 1-2/2020
Auteur:
Frank Slotman
Het doen van wetenschappelijk onderzoek is onderdeel van de opleiding geneeskunde. Een van de eindtermen is een beperkt empirisch onderzoek opzetten en uitvoeren. 1 Na afronding van de basisopleiding start de bedrijfs- en verzekeringsarts in spe na respectievelijk gemiddeld 14 en 5 jaar met de opleiding tot specialist. 2 Het vakinhoudelijke kennis- en ervaringsniveau waarmee de artsen aan hun specialisatie beginnen loopt daardoor uiteen en kan beperkt zijn. 3 Wetenschappelijk onderzoek komt in de specialisatie terug in de vorm van een onderzoeksstage waarbij een onderzoek opgezet, uitgevoerd en gepresenteerd moet worden. 4,5 Bij de NSPOH bestaat de onderzoeksstage uit cursorische dagen met onderwijs over onderzoeksmethoden en -vaardigheden inclusief een module evidence-based medicine. Gevolgd door leerwerkgroepbijeenkomsten met zo'n zes collega-AIOS en een senior-onderzoeker als begeleider. Het onderzoek moet uiteindelijk in 20 werkdagen afgerond worden en kan kwalitatief of kwantitatief zijn. De NSPOH is in 2013 met de huidige opzet gestart. 6 Vanaf 2016 is kwalitatief onderzoek toegestaan en is onderwijs specifiek over kwalitatief onderzoek toegevoegd. 7 ...

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1-2/2020

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 1-2/2020 Naar de uitgave