Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

16-02-2017 | Uitgave 1/2017

Kind en adolescent 1/2017

Moet ouderlijk verbieden verboden worden?

Het belang van stijl en domein van verbieden tijdens de adolescentie

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 1/2017
Auteurs:
Prof. dr. Maarten Vansteenkiste, Dr. Dorien Wuyts, Prof. dr. Bart Soenens, Dr. Stijn Van Petegem

Samenvatting

Ouders van adolescenten voeren talrijke verboden in bij de opvoeding om te vermijden dat hun kinderen ongewenst, en daarom verboden, gedrag vertonen. Maar is verbieden wel een effectieve strategie? Op basis van de Zelf-Determinatie Theorie en de Sociale Domein Theorie wordt geargumenteerd dat het effect van verbieden afhankelijk is van de wijze waarop (d.w.z. autonomieondersteunend of controlerend) en het domein waarbinnen (d.w.z. moreel, prudentieel, conventioneel of persoonlijk) ouders een verbod uitvaardigen en handhaven. Recent onderzoek bij adolescenten toont het belang aan van zowel ouderlijke stijl als het sociale domein voor de effectiviteit van verbieden. Er worden concrete suggesties gedaan waarmee ouders rekening kunnen houden als ze een verbod wensen uit te vaardigen en te handhaven.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2017

Kind en adolescent 1/2017 Naar de uitgave