Skip to main content
main-content
Top

15-12-2015 | Nieuws

Moeder die antidepressiva gebruikt tijdens zwangerschap heeft verhoogde kans op kind met autisme

Vrouwen die antidepressiva  (SSRI's) slikken tijdens de zwangerschap hebben een vergrote kans op een kind met ASS. Dat berichten Canadese onderzoekers in het vakblad JamaPediatrics.

Van alle geboren kinderen heeft ongeveer 1 op de 140 een stoornis in het autistisch spectrum. Bij kinderen van vrouwen die gedurende het tweede of derde trimester van hun zwangerschap bepaalde antidepressiva slikten is dat er 1 op de 80. In de eerste drie maanden van de zwangerschap is er geen verhoogd risico.

Voor het onderzoek zijn de medische gegevens van ruim 145 duizend Canadese kinderen tussen 1998 en 2009 geanalyseerd door onderzoekers van de universiteit van Montréal.

In sommige gevallen kan stoppen met antidperessiva tijdens de zwangerschap ook nadelige gevolgen hebben, die soms nog groter kunnen zijn. Een depressieve moeder heeft een hoge concentratie stresshormonen in haar lichaam: dat kan de ontwikkelingen van de baby op lichamelijk en cognitief vlak negatief beïnvloeden. Het afwegen van het wel of niet doorslikken tijdens de zwangerschap is een beslissing die je als behandelaar en patiënt samen neemt.

Bron: Volkskrant 15 december 2015

 

Gerelateerd

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten