Skip to main content
Top

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Moeder denkt bij haar kind (4 jaar) aan voedselallergie. Hoe is het beleid?

Auteur : dr. P.L.P. Brand

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Circa één op de vijf ouders (in sommige studies zelf één op de drie) hebben de indruk dat hun kind overgevoelig is voor één of meer voedingsmiddelen (1,2). Meestal is dat onterecht – niet meer dan één op de vijf gevallen van vermeende voedselallergie kan daadwerkelijk bevestigd worden met daartoe geëigend onderzoek (zie verder). Toch is voedselallergie niet zeldzaam: in goed opgezet bevolkingsonderzoek heeft ongeveer 3% van de kinderen in het eerste levensjaar een allergische reactie op een voedingsmiddel (meestal koemelk of kippenei) (2). De verschijnselen van voedselallergie zijn erg aspecifiek.
Literatuur
go back to reference Eggesbo M, Halverson R, Tambs K, Botten G. Prevalence of parentally perceived adverse reactions to food in young children. Pediatr Allergy Immunol 1999; 10: 122-32. Eggesbo M, Halverson R, Tambs K, Botten G. Prevalence of parentally perceived adverse reactions to food in young children. Pediatr Allergy Immunol 1999; 10: 122-32.
go back to reference Venter C, Pereira B, Grundy J, et al. Incidence of parentally reported and clinically diagnosed food hypersensitivitiy in the First year of life. J Allergy Clin Immunol 2006; 117: 1118-24. Venter C, Pereira B, Grundy J, et al. Incidence of parentally reported and clinically diagnosed food hypersensitivitiy in the First year of life. J Allergy Clin Immunol 2006; 117: 1118-24.
go back to reference Brand PLP. Nadelen van het liberaal stellen van de diagnose ‘voedselovergevoeligheid’. Ned Tijdschr Geneeskd 2000; 144: 2290-92. Brand PLP. Nadelen van het liberaal stellen van de diagnose ‘voedselovergevoeligheid’. Ned Tijdschr Geneeskd 2000; 144: 2290-92.
go back to reference Kneepkens CMF, Drongelen KI, Aarsen C. Landelijke standaard voedselallergie bij zuigelingen. Den Haag: Voedingscentrum, 2005. Kneepkens CMF, Drongelen KI, Aarsen C. Landelijke standaard voedselallergie bij zuigelingen. Den Haag: Voedingscentrum, 2005.
go back to reference Kaila M, Isolauri E. Diagnosis of cow’s milk allergy: open or blinded? J Allergy Clin Immunol 1997; 100: 714-15. Kaila M, Isolauri E. Diagnosis of cow’s milk allergy: open or blinded? J Allergy Clin Immunol 1997; 100: 714-15.
go back to reference Schade RP, Meijer Y, Pasmans SG, et al. Dubbelblinde placebogecontroleerde koemelkprovocatie voor de diagnostiek van koemelkallergie bij zuigelingen en kinderen. Ned Tijdschr Geneeskd 2002; 146: 1739-42. Schade RP, Meijer Y, Pasmans SG, et al. Dubbelblinde placebogecontroleerde koemelkprovocatie voor de diagnostiek van koemelkallergie bij zuigelingen en kinderen. Ned Tijdschr Geneeskd 2002; 146: 1739-42.
go back to reference Hospers IC, Vries-Vrolijk K de, Brand PLP. Dubbelblinde placebogecontroleerde koemelkprovocaties bij kinderen met vermeende koemelkallergie, in een algemeen ziekenhuis: diagnose verworpen bij tweederde van de kinderen. Ned Tijdschr Geneeskd 2006; 150: 1292-97. Hospers IC, Vries-Vrolijk K de, Brand PLP. Dubbelblinde placebogecontroleerde koemelkprovocaties bij kinderen met vermeende koemelkallergie, in een algemeen ziekenhuis: diagnose verworpen bij tweederde van de kinderen. Ned Tijdschr Geneeskd 2006; 150: 1292-97.
go back to reference Isolauri E, Sütas Y, Salo MK, et al. Elimination diet in cow’s milk allergy: risk for impaired growth in young children. J Pediatr 1998; 132: 1004-1009. Isolauri E, Sütas Y, Salo MK, et al. Elimination diet in cow’s milk allergy: risk for impaired growth in young children. J Pediatr 1998; 132: 1004-1009.
go back to reference Vlieg-Boerstra BJ, Melse-Velema PA. Diëtistische begeleiding bij stagnerende introductie van bijvoeding bij jonge kinderen. Ned Tijdschr Diëtisten 1998; 53: 228-32. Vlieg-Boerstra BJ, Melse-Velema PA. Diëtistische begeleiding bij stagnerende introductie van bijvoeding bij jonge kinderen. Ned Tijdschr Diëtisten 1998; 53: 228-32.
go back to reference Smits-Wintjesn VEHJ, Zwart P, Brand PLP. Veronderstelde koemelkeiwitovergevoeligheid bij excessief huilende zuigelingen: gewenste en ongewenste effecten van een eliminatiedieet. Ned Tijdschr Geneeskd 2000; 144: 2285-87. Smits-Wintjesn VEHJ, Zwart P, Brand PLP. Veronderstelde koemelkeiwitovergevoeligheid bij excessief huilende zuigelingen: gewenste en ongewenste effecten van een eliminatiedieet. Ned Tijdschr Geneeskd 2000; 144: 2285-87.
go back to reference Barbi E, Gerarduzzi T, Longo G, Ventura A. Fatal allergy as a possible consequence of long-term elimination diet. Allergy 2004; 59: 668-69. Barbi E, Gerarduzzi T, Longo G, Ventura A. Fatal allergy as a possible consequence of long-term elimination diet. Allergy 2004; 59: 668-69.
go back to reference Flinterman AE, Knulst AC, Meijer Y, et al. Acute allergic reactions in children with AEDS after prolonged cow’s milk elimination diets. Allergy 2006; 61: 370-74. Flinterman AE, Knulst AC, Meijer Y, et al. Acute allergic reactions in children with AEDS after prolonged cow’s milk elimination diets. Allergy 2006; 61: 370-74.
go back to reference Niggemann B, Rolinck-Werninghuis C, Mehl A, et al. Controlled oral food challenges in children – when indicated, when superfluous? Allergy 2005; 60: 865-70. Niggemann B, Rolinck-Werninghuis C, Mehl A, et al. Controlled oral food challenges in children – when indicated, when superfluous? Allergy 2005; 60: 865-70.
go back to reference Sampson HA. Food allergy. J Allergy Clin Immunol 2003; 111: S540-47. Sampson HA. Food allergy. J Allergy Clin Immunol 2003; 111: S540-47.
go back to reference Roberts S. Challenging times for food allergy tests. Arch Dis Child 2005; 90: 564-66. Roberts S. Challenging times for food allergy tests. Arch Dis Child 2005; 90: 564-66.
go back to reference Sampson HA, Ho DG. Relationship between food-specific IgE concentrations and the risk of positive food challenges in children and adolescents. J Allergy Clin Immunol 1997; 100: 444-51. Sampson HA, Ho DG. Relationship between food-specific IgE concentrations and the risk of positive food challenges in children and adolescents. J Allergy Clin Immunol 1997; 100: 444-51.
Metagegevens
Titel
Moeder denkt bij haar kind (4 jaar) aan voedselallergie. Hoe is het beleid?
Auteur
dr. P.L.P. Brand
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_332