Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

2. Misbruik en afhankelijkheid

Auteur : Dr. Jaap van der Stel

Gepubliceerd in: Wat elke professional over verslaving moet weten

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk gaan we in op misbruik van middelen en verslaving daaraan of afhankelijkheid daarvan. In paragraaf 2.6 over de psychobiologie van verslaving wordt ingegaan op nieuwe wetenschappelijke inzichten. Het hoofdstuk eindigt met een paragraaf met diverse verwijzingen naar aanvullende literatuur.
Voetnoten
1
Een ander wereldwijd gebruikt classificatiesysteem van ziekten, dat overigens goed aansluit op de DSM-IV-TR, is het door de WHO ontwikkelde ICD-10. Zie voor terminologie in classificaties in de DSM-IV-TR en ICD-10: www.nationaalkompas.nl > afhankelijkheid van alcohol, drugs of andere middelen.
 
2
De in de DSM IV gehanteerde term afhankelijkheid is in deze context synoniem aan het in het Nederlands gangbare woord verslaving.
 
3
Belangrijke wetenschappelijke disciplines in dit verband zijn de neurobiologie, die onderzoek doet naar hoe neuronale netwerken zich gedragen onder invloed van psychoactieve stoffen, en de neuropsychologie, die nagaat hoe psychoactieve stoffen van invloed zijn op de functies van hersensystemen. Met de term ‘psychobiologie’ duiden we op de samenvoeging van deze twee disciplines.
 
Metagegevens
Titel
Misbruik en afhankelijkheid
Auteur
Dr. Jaap van der Stel
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8837-0_2