Skip to main content
Top

13-02-2011 | Nieuws

Ministerraad stemt in met meer bevoegdheden

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Verpleegkundig specialisten en physician assistants mogen voortaan bepaalde taken zelfstandig uitvoeren, zoals injecties geven en geneesmiddelen voorschrijven. De ministerraad heeft vandaag ingestemd met deze taakherschikking op voorstel van minister Schippers (VWS).

Het kabinet is het ermee eens dat de zorg daarmee doelmatiger wordt en dat tegelijkertijd wordt bijgedragen aan de oplossing van het personeelstekort.

De verpleegkundig specialist mag door de herschikking zelfstandig bepaalde taken uitvoeren, zoals: injecties geven, geneesmiddelen voorschrijven, puncties verrichten.

De ‘physician assistant’ heeft een medische hbo-mastersopleiding voltooid en kan routinematige taken van artsen zelfstandig gaan uitvoeren, zoals endoscopieën, katherisaties injecties en geneesmiddelen voorschrijven.

De wetgeving voor medische beroepen wordt tegelijkertijd zo aangepast dat een buitenlandse beroepsbeperking, zoals een schorsing, ook van kracht wordt in Nederland.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.