Skip to main content
Top

30-04-2015 | Nieuws

Minimumeisen opleidingsniveau tandartsassistent

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De uitbreiding van taken en verantwoordelijkheden in de tandheelkunde vereisen volgens de KNMT (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde) adequate en uniforme scholing. Daartoe wordt in 2018 de eis van een mbo-opleiding ingevoerd om het opleidingsniveau van tandartsassistenten eenduidig, transparant en inzichtelijk te maken voor de patiënt.

Verplicht mbo-diploma

Met ingang van 1 september 2018 moet de tandartsassistent in het bezit zijn van een mbo-diploma Tandartsassistent (of in opleiding zijn daarvoor). De KNMT heeft daartoe besloten naar aanleiding van onderzoek onder haar leden. 75% van de tandartsen vindt het bij het aannemen van een nieuwe tandartsassistente belangrijk dat deze een opleiding tot tandartsassistent heeft gevolgd.

  

Op dit moment heeft ruim de helft van de tandartsassistenten een mbo-opleiding gevolgd. De rest heeft een certificaat of is in de praktijk opgeleid door de tandarts zelf. Een situatie die anno 2015 aanpassing vereist. Uit oogpunt van transparantie en deskundigheid en om uniformiteit in tandheelkundig handelen te waarborgen, is een beroepsopleiding vereist.

Kwalificatiedossier

De kwaliteitseisen en het niveau van de mbo-opleiding Tandartsassistent zijn vastgelegd in het kwalificatiedossier dat door de branche in samenwerking met het onderwijsveld wordt samengesteld. De Onderwijsinspectie houdt toezicht op de inhoud en het niveau van de opleidingen.

Beroepscompetentiemodel

Voor de tandarts betekent de verplichting van een mbo-diploma dat de tandartassistenten in de praktijk aantoonbaar bekwaam zijn in het uitvoeren van de handelingen uit het beroepscompetentie model.

Literatuur

BSL Tandarts Totaal biedt u online toegang tot uw eigen vakbibliotheek. Voor zowel tandarts als assisterenden in de tandheelkunde. Met veel praktijkgerichte boeken van een basiskatern Preventie en voorlichting (M.van der Burgt, M. Dettingmeijer, E. v. Mechelen-Gevers) voor MDGO-AG leerlingen en een uitgebreide Standby Praktijkreeks Assisteren (D.M. Voet en A.v.d. Akker) in vier delen - waarin zaken als kerntaken, fourhanded dentistry en kroon- en brugwerk gedetailleerd beschreven worden - tot uitgaven over samenwerking in de tandartspraktijk voor zowel tandarts als assisterenden: Samenwerken in de mondzorg (R. Schaub) meer lezen >>

Auteur(s): Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.