Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2017 | Onderzoek | Uitgave 3/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 3/2017

Mindful2Work

Een nieuw veelbelovend programma met actief bewegen, yoga en mindfulness om werkgerelateerde stressklachten te bestrijden

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 3/2017
Auteurs:
Esther de Bruin, Anne Formsma, David Sars, Gerard Frijstein, Susan Bögels
Belangrijke opmerkingen
E.I. de Bruin, Universiteit van Amsterdam, Research Institute of Child Development and Education (RICDE).
A.R. Formsma, UvA minds You, academisch trainingscentrum voor ouder en kind.
D. Sars, Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie (VGCt), Utrecht. Mettaminds; Mindfulness Based Projects, Amsterdam.
G. Frijstein, Arbodienst AMC, Amsterdam.
S.M. Bögels, Universiteit van Amsterdam, Research Institute of Child Development and Education (RICDE). UvA minds You, academisch trainingscentrum voor ouder en kind. Correspondentieadres:e.i.debruin@uva.nl

Samenvatting

Werkgerelateerde stress en stressgerelateerde ziektes nemen toe in de Westerse maatschappij. Mindfulness meditatie, yoga en lichaamsbeweging hebben allemaal hun positieve effecten hierop bewezen. Deze studie onderzocht de voorlopige effecten van de nieuw ontwikkelde Mindful2Work training, bestaande uit zes wekelijkse groepssessies en een follow-up sessie, waarin lichaamsbeweging, restoratieve yoga en mindfulness meditatie worden gecombineerd. Deelnemers (n = 26) vulden voor en na de interventie metingen in, evenals na 6 weken (FU-1) en 6 maanden (FU-2). Resultaten laten significante verbeteringen zien met (zeer) grote effectgroottes op stress en fysiek en mentaal werkvermogen, risico op lange termijn uitval op het werk en gewerkte contracturen per week. Met de tijd bleven de effecten (zeer) groot of namen nog verder toe. Concluderend, de effecten van de nieuw ontwikkelde Mindful2Work training zijn veelbelovend. Vergeleken met andere interventies is het programma korter (en dus goedkoper) en de uitval is lager.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 3/2017 Naar de uitgave

Van de verenigingen

Van de verenigingen