Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2019 | Uitgave 4/2019

Tandartspraktijk 4/2019

Mindf*cks met composiet

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 4/2019
Auteur:
Guus van den Bosch
Belangrijke opmerkingen
Guus van den Bosch (Rijksuniversiteit Utrecht 1985) heeft samen met zijn vrouw Josje Bode en twee jonge collega’s een groepspraktijk in Numansdorp, Zuid-Holland. Naast de reguliere tandheelkunde houdt hij zich twee dagen per week bezig met restauratieve tandheelkunde, met een speciale voorliefde voor non-invasieve composiettechnieken. Daarnaast is hij al 30 jaar figuratief beeldhouwer in brons en gips. Hij heeft samen met Sjoerd Bakker een onderwijsmodule morfologie ontwikkeld; ze geven samen workshops.

Samenvatting

Oorspronkelijk werd composiet ontwikkeld om elementen te herstellen die aangetast waren door cariës of door een fractuur. In de 56 jaar dat we over composiet beschikken is het doorontwikkeld en is het indicatiegebied steeds verder uitgebreid. Zo kan composiet tegenwoordig gebruikt worden voor kleine orthodontische correcties en kunnen verkleurde tanden mooier worden gemaakt. Met de komst van de multi-layeringcomposieten werd het zelfs mogelijk om volgens bio-emulatiemethodes zowel dentine als glazuur exact na te bootsen. In dit artikel worden casussen gepresenteerd waarin composiet gebruikt is om bepaalde optische illusies te creëren. De nadruk ligt niet op het exact kopiëren van een element, maar op de vormgeving van de restauratie. Hierdoor kunnen ingrepen gemaskeerd worden. Soms door een bepaalde vorm te suggereren die er eigenlijk niet is en soms door de aandacht af te leiden van een onvolkomenheid. Dit alles is uiteraard volgens het non-invasieve behandelconcept uitgevoerd.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2019

Tandartspraktijk 4/2019 Naar de uitgave