Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2006 | Journaal | Uitgave 12/2006

Huisarts en wetenschap 12/2006

Minder last van gonartrose door afvallen

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 12/2006
Auteur:
   

Samenvatting

Gewichtsverlies heeft een gunstig effect op het fysiek functioneren van ouderen met gonartrose. Amerikaanse onderzoekers hebben 87 zestigplussers met overgewicht (BMI>30) at random verdeeld over 2 groepen. Een groep kreeg een 1000-kcal dieet en oefentherapie gedurende 3 dagen per week. De andere groep kreeg slechts voorlichting over artrose. Het gewichtsverlies in de dieetgroep was na 6 maanden 9% en in de controlegroep 0%. De 6 minutenloopafstand en de traplooptest waren statistisch significant beter in de dieetgroep. Degenen die het meeste gewicht verloren hadden, hadden ook een grotere toename in functioneren. Het is dus ook bij mensen met gonartrose van belang om op het gewicht te hameren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 12/2006

Huisarts en wetenschap 12/2006 Naar de uitgave