Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2022 | OriginalPaper | Hoofdstuk

22. Militaire gezinnen

Auteurs: Karyn I. Morgan, Mary C. Townsend

Gepubliceerd in: Verpleegkundige diagnostiek in de psychiatrie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Anno 2021 waren bijna 1,3 miljoen Amerikaanse militairen in actieve dienst in meer dan 150 landen over de hele wereld en nog eens 809.000 in de reservestrijdkrachten (Department of Defense [DoD], 2017). Ook Nederland en België doen mee aan tal van grotere en kleinere militaire missies; gemiddeld zijn er van beide landen wereldwijd ongeveer 1000 militairen actief (zie www.​defensie.​nl/​onderwerpen/​missies en www.​mil.​be/​nl/​onze-missies). Door deze betrokkenheid bij conflicten in de hele wereld is er misschien nooit eerder in de moderne geschiedenis zoveel aandacht geweest voor wat militairen en hun gezinnen als gevolg van hun militaire leven meemaken. Steeds meer organisaties houden zich bezig met de ondersteuning aan militairen in actieve dienst en aan veteranen van militaire conflicten, en hieraan is in toenemende mate behoefte; middelen voor deze ondersteuning zullen nog vele jaren noodzakelijk zijn. Er zullen steeds meer ggz-hulpverleners nodig zijn, als gevolg van het groeiende aantal veteranen en hun gezinsleden, die zwaar te kampen hebben met de gevolgen van militaire (gevechts)missies.
Voetnoten
1
De Nederlandse Multidisciplinaire Richtlijn Angststoornissen adviseert geen benzodiazepinen voor te schrijven vanwege ontbrekend effect en bijwerkingen, inclusief eventuele verslechtering van de psychische toestand van betrokkene (Van Balkom et al., 2013). Uit de literatuur blijkt nog dat onder meer clonidine, prazosine en doxazosine interessant zijn bij de behandeling van bepaalde aspecten van PTSS. Betreffende middelen zijn inmiddels opgenomen in de zorgstandaard Psychotrauma- en stressorgerelateerde stoornissen, 2020.
 
2
NANDA-I heeft deze diagnose laten vervallen, maar zij is in dit boek gehandhaafd vanwege haar nut voor de beschrijving van dit specifieke gedrag.
 
Literatuur
Metagegevens
Titel
Militaire gezinnen
Auteurs
Karyn I. Morgan
Mary C. Townsend
Copyright
2022
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2777-5_22