Skip to main content
Top

2009 | hbo | Boek

Orthopedie/reumatologie

Auteur: Karin Linden

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Van artrose tot en met de ziekte van Wegener: met dit Zakboek Ziektebeelden heb je altijd alle essentiële informatie over de meest voorkomende ziektebeelden binnen de orthopedie en reumatologie binnen handbereik.De ontwikkelingen in de medische wetenschap en de verpleegkunde gaan erg snel. Het is als verpleegkundige of praktijkondersteuner dan ook onmogelijk om volledig op de hoogte blijven van alle ins en outs op jouw vakgebied. Maar het is wel noodzakelijk om bij te blijven binnen je eigen deelspecialisatie.De makers van het bekende Verpleegkundig Vademecum hebben daarom nu een reeks zakboeken ontwikkeld met een medisch én verpleegkundig deel: Zakboeken Ziektebeelden. Handzame boekjes met praktische informatie over de belangrijkste ziektebeelden in jouw werkveld. De zakboeken hebben een overzichtelijke medicatietabel en zijn goed leesbaar. Alle informatie is bovendien snel en gemakkelijk te vinden, omdat alle ziektebeelden volgens hetzelfde stramien zijn beschreven: ziektedefinitie, oorzaak, verschijnselen, diagnostiek, behandeling, complicaties en prognose.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Artrose
Samenvatting
Artrose ( arthrosis deformans, degeneratieve gewrichtsziekte) is een chronische gewrichtsstoornis, gekenmerkt door verlies en achteruitgang van de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen, gecombineerd met een toegenomen activiteit van het onderliggende bot.
D. van Zeben, A.J.T. Verborg, F.H. Jansen
2. Ziekte van Bechterew
Samenvatting
De ziekte van Bechterew – ook wel aangeduid als spondylitis ankylopoetica spondylitis ankylopoetica – is een langzaam progressief ontstekingsproces dat vooral bij mannen voorkomt, een duidelijke voorkeur heeft voor de gewrichten van het bekken en de wervelkolom en gepaard gaat met pijn en een geleidelijke verstijving van de wervelkolom.
D. van Zeben, M. Kool, A.J.T. Verborg, T. Berends
3. Collumfractuur
Samenvatting
Bij een collumfractuur collumfractuur of (dijbeenhalsbreuk dijbeenhalsbreuk is de hals van het dijbeen gebroken. Het heupgewricht bestaat uit een kop (caput femoris) en een kom (acetabulum). De heupkom is een onderdeel van het bekken en de heupkop maakt deel uit van het dijbeen (femur). De heupkop is via de dijbeenhals (collum) verbonden met het dijbeen. Onder de hals zitten twee botverdikkingen (trochanters) waaraan krachtige spieren vastzitten. Breuken in de verdikkingen (trochanters) van het heupbeen heten pertrochantere fracturen. Breuken direct onder de verdikkingen heten subtrochantere fracturen.
D. van Zeben, M.A.K. van de Hei Kremers, P. Schwering
4. Fibromyalgie
Samenvatting
Fibromyalgie (wekedelenreuma) is een syndroom met chronisch gegeneraliseerde pijn en stijfheid van het bewegingsapparaat, met name aan pezen, banden en spieren, gepaard gaande met andere (aspecifieke) klachten zoals moeheid, slaapstoornissen en stemmingsveranderingen.
D. van Zeben, A.J.T. Verborg, Neuman Brand
5. Jicht en pseudo-jicht
Samenvatting
Kristalartropathieen – jicht (arthritis urica) en pseudo-jicht – zijn gewrichtsaandoeningen berustend op de vorming van kristallen in het gewricht of in de weefsels rond het gewricht.
D. van Zeben, A.J.T. Verborg
6. Osteoporose
Samenvatting
Osteoporose (botontkalking is een traag verlopende botziekte, waarbij steeds meer botmassa (met name kalk) uit de botten verdwijnt, waardoor het bot brozer wordt en gemakkelijk kan breken.
D. van Zeben, M. Kool
7. Reumatoïde artritis
Samenvatting
Reumatoïde artritis (ra) is een chronische ziekte die wordt gekenmerkt door ontsteking en beschadiging van meerdere gewrichten.
D. van Zeben, M. Kool
8. Systemische lupus erythematodes (SLE)
Samenvatting
sle is een chronisch inflammatoire ziekte gekenmerkt door de vorming van antistoffen die zich tegen het eigen lichaam richten (auto-immuunreactie).
D. van Zeben, A.J.T. Verborg
9. Ziekte van Wegener
Samenvatting
De ziekte van Wegener (wegenergranulomatose) is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door ontstekingen van bloedvaatjes.
D. van Zeben, J.L. Knoll, N.C.A.J. van de Kar
Nawerk
Meer informatie
Titel
Orthopedie/reumatologie
Auteur
Karin Linden
Copyright
2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-7543-1
Print ISBN
978-90-313-6464-0
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7543-1