Skip to main content
main-content
Top

09-02-2016 | Nieuws

Slapeloosheid grote risicofactor voor ontstaan depressie

Afgelopen week in het NRC een opiniestuk van Eus van Someren e.a. over het structureel onderschatten van slaapproblemen en het ontstaan van depressies.

Depressieve patiënten hebben vaak last van slaapproblemen. Die kunnen ontstaan tijdens de depressie, maar gaan er nog vaker aan vooraf. De auteurs berichten dat uit een meta-analyse uit 2011 blijkt, dat slapeloosheid de belangrijkste factor is voor het ontstaan van depressies. Hoe erger de slaapproblemen, des te kleiner de kans dat een behandeling voor depressie aanslaat. Slechte slapers belanden meestal bij de huisarts, die niet de tijd of de kennis heeft om cognitieve gedragstherapie voor slaapproblemen aan te bieden, evenals de POH-GGZ in de huisartspraktijk.

Vijf maatregelen die de minister moet nemen om slaapproblemen aan te pakken

In plaats van de  doorgaans verstrekte slaappillen, stellen de auteurs vijf maatregelen voor:

  • Neem slapeloosheid als primaire risicofactor op in de 'Zorgstandaard Depressie'
  • Neem CGt tegen slapeloosheid weer op in het basispakket
  • Stimuleer onderzoek naar oorzaken van slapeloosheid
  • Zorg dat in de opleiding van artsen, psychologen en praktijkondersteuners meer aandacht voor slapeloosheid komt
  • Zorg dat er in bedrijven meer aandacht komt voor slapeloosheid

Lees hier het volledige artikel in het NRC van 4 februari 2016, door Eus van Someren, hoogleraar neurofysiologie aan het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam, Annemieke van Straten, hoogleraar Klinische Psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Taco Bos, oprichter van Slaapmakend, gespecialiseerd in de behandeling van slapeloosheid.

Gerelateerd

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.