Skip to main content
Top

17-10-2014 | Nieuws

Patiënt laat vaker consult schieten vanwege kosten

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Nederlanders laten steeds vaker medicijnen en consulten schieten. Hogere kosten zouden daarvan de oorzaak zijn, zo blijkt uit de Zorgmonitor, die recent is verschenen. Mijden Nederlanders de tandarts, fysiotherapeut en psychotherapeut vanwege de hogere kosten? Doen ze dit omdat ze beter beseffen wat het de samenleving kost of omdat ze het zelf niet kunnen betalen?

In de nieuwe Zorgmonitor, die vandaag verschijnt, staat dat ‘een groeiend aantal zorgconsumenten wel eens zorg mijdt'. Reden: ‘hogere kosten'. Vooral de groep patiënten die minder naar de fysiotherapeut gaat, is gegroeid: van 19 naar 24 procent. Ook zouden iets meer mensen vanwege de centen wegblijven bij de tandarts (26 procent) en psychotherapeut of psycholoog (12 procent).

 

Artsen, fysiotherapeuten en tandartsen zeggen het al langer. Minister Schippers (Volksgezondheid) is tot nu toe niet onder de indruk. Een onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging noemde ze ondeugdelijk.

 

Volgens de huisartsen is de situatie zorgelijk en volgen patiënten, vanwege de kosten, ook verwijzingen naar het ziekenhuis niet op of zien ze af van labonderzoek of röntgenfoto's. „De minister heeft beloofd dat ze nog dit jaar met de Landelijke Huisartsen Vereniging bespreekt hoe een nieuw onderzoek eruit moet zien”, zegt Henriëtte van der Horst, huisarts en hoogleraar huisartsgeneeskunde aan VUmc.

 

Nederlanders zouden afhaken vanwege het eigen risico (nu 360 euro, volgend jaar 375 euro) of omdat ze niet of onvoldoende aanvullend verzekerd zijn.

 

Een paar voorbeelden. De tweeduizend apothekers in Nederland maken dagelijks mee dat medicijnen die door een arts zijn besteld, niet door de patiënt worden opgehaald, zegt Rob Sebes van apothekersorganisatie KNMP. „Aan het einde van de maand zitten ze met rekken vol niet afgehaalde doosjes.”

 

Of een praktijkervaring van fysiotherapeut Sjors Hofmans uit Cuijk: „Een cliënt had zijn achterste kruisband afgescheurd. Zijn aanvullende verzekering vergoedt negen behandelingen. Om het goed te trainen, zijn er toch wel achttien nodig, maar daar zag hij vanaf, want dan moest hij het zelf betalen.”

 

Tandarts Henk Noorlag uit Dongen: „We merken dat meer mensen behandelingen uitstellen of afblazen.

 

Of ze zeggen: trek alles er maar uit voor een volledige prothese, want ik heb zo'n zwak gebit dat het me te veel gaat kosten.

 

Ook komt het voor dat mensen vragen een kies te trekken die ze met een duurdere behandeling kunnen behouden.”

 

Voor hoogleraar Van der Horst is wel duidelijk dat er een mogelijk serieus probleem ligt. „Maar hoe groot het is en hoe erg, dat weten we nog niet.”

°

Dit meent ook patiëntenorganisatie NCPF.Woordvoerder Thom Meens: „Als iemand zegt: ‘ach, laat dat bloedonderzoek ook maar zitten; het kost veel en zo slecht voel ik me niet', hoeft dat niet verkeerd te zijn. Maar als iemand uit geldgebrek medicijnen laat staan die wel nodig zijn, is dat een ander verhaal.”

 

Alles draait om de vraag: zien mensen uit geldgebrek af van zorg die wel nodig is, stelt hoogleraar Van der Horst. Het vergt langdurig onderzoek, zegt ze, om er vervolgens achter te komen of dit hun gezondheid ook schaadt.

 

In een onderzoek waarmee Schippers het probleem bagatelliseert, staat wel dat ruim 2 procent van de Nederlanders om financiële redenen ongewenst zorg uit de weg gaat. Het gaat om kwetsbare groepen, zegt Van der Horst. „Dat zijn 300.000 personen. Als een paar patiënten met een zeldzame ziekte geen medicijnen meer dreigen te krijgen, is het hele land in rep en roer. Dan mag je de mogelijk ernstige gevolgen bij zo'n grote groep mensen ook wel goed in kaart brengen.”

 

Bron: Dagblad de Limburger Auteur: Wilma de Cort

 

Meer nieuws voor tandartsen in BSL Tandarts Totaal

 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.