Skip to main content
Top

2012 | Boek

Leven met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten

Auteurs: Drs. M. Rubens, Mw. drs. E. Wesseling

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

Boekenserie : Leven met

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Hart- en vaatziekten komen veel voor en zijn de belangrijkste oorzaak van overlijden in Nederland. Risicofactoren als roken, hoge bloeddruk, ongezonde voeding, hoog cholesterol en overgewicht komen nog meer voor. Vooral overgewicht neemt, letterlijk en figuurlijk, grote vormen aan.Dit boek gaat over hart -en vaatziekten en de risicofactoren die kunnen leiden tot deze harten vaatziekten. Want ook al kan een hartinfarct of een herseninfarct bijzonder onverwacht toeslaan, er zijn wel omstandigheden die de kans op een dergelijke ziekte vergroten. Welke hart- en vaatziekten zijn er en om welke risicofactoren gaat het? Wat betekent het voor je als je een verhoogde kans loopt op een hart- of vaatziekte? Ondervind je dan beperkingen in je dagelijkse leven? En misschien wel het belangrijkste: wat kun je doen om de kans op een hart of vaatziekte zo klein mogelijk te maken?Veel mensen realiseren zich niet dat ze een verhoogde kans hebben op het krijgen van een hart of vaatziekte. Mogelijk herkennen ze zichzelf in de levensloop van de fictieve patiënt Maarten Leeflang, waarmee elk hoofdstuk van dit boek begint. Aan de hand van deze patiënt worden in zes hoofdstukken de ins en outs van leven met een hart- of vaatziekte besproken. Leven met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten is geschreven om de patiënt te informeren over hart- en vaatziekten en de risicofactoren voor deze ziekten. Maar de schrijvers willen hun lezers vooral ook motiveren om te streven naar een leefstijl waarbij het risico op hart- en vaatziekten zo klein mogelijk is.

Inhoudsopgave

Voorwerk
HOOFDSTUK 1. Is er iets met me aan de hand?
Abstract
Opgewekt stapt Maarten Leeflang weer in zijn auto, die voor het pand van zijn huisarts staat geparkeerd. Het bezoek aan zijn huisarts heeft hem bijzonder goed gedaan. Vorige week stapte hij met een pijnlijke elleboog naar binnen. Daar was hij goed van afgeholpen, maar zijn huisarts had hem ook gevraagd of hij nog steeds rookte. Toen Maarten deze vraag bevestigend beantwoordde, had de huisarts hem voorgesteld een paar controles uit te voeren: bloeddruk, cholesterol en meer van die dingen. Nou, dat kan natuurlijk nooit kwaad. Afgelopen week heeft Maarten bloed geprikt. Net is hij terug geweest bij de praktijkondersteuner van zijn huisarts. Deze heeft hem nog vragen gesteld over wat hij zoal at, zijn familie en of hij iets aan lichaamsbeweging deed. Tsja, eten doet hij natuurlijk goed en genoeg, sport heeft hij dus echt geen tijd voor, maar gelukkig komt hij uit een sterk geslacht. Zijn bloeddruk was weliswaar iets verhoogd, maar zijn cholesterol was met een waarde van 5,4 nog helemaal niet zo slecht. Hij hoefde in ieder geval geen pillen te gaan slikken. Wel natuurlijk stoppen met roken en wat afvallen, maar ja… misschien iets voor volgend jaar. Wel fijn dat het nu allemaal even gecontroleerd is. Goede meid, die huisarts, denkt Maarten. Tevreden draait hij de weg op terwijl hij een sigaret tussen zijn lippen steekt.
M. Rubens, E. Wesseling
HOOFDSTUK 2. Hoe ontstaan hart- en vaatziekten?
Abstract
Voorzichtig trekt Maarten het laken van het ziekenhuisbed iets omhoog. Zijn lies doet nog steeds pijn van de katheterisatie die hij heeft ondergaan. Maar die pijn is niets vergeleken met de drukkende, snoerende pijn die hij eerder op de dag midden op zijn borst kreeg toen hij net de schaftkeet in wilde stappen. Gelukkig werd het na een paar minuten weer wat minder, maar helemaal weg wilde het niet. Zelf wilde hij het eigenlijk even aanzien, maar zijn maat vond hem erg bleek en belde dokter De Jong, zijn huisarts. Hij kon direct komen. Dokter De Jong was erg kordaat. Nadat Maarten zijn verhaal gedaan had en zij zijn bloeddruk had gemeten, greep ze de telefoon met de mededeling dat ze een ambulance liet komen om hem naar het ziekenhuis te vervoeren. Ze dacht aan zijn hart. Direct daarna liet ze een hartfilmpje maken, waarop inderdaad afwijkingen te zien waren. Die afwijkingen maakten het nodig om niet naar het nabij gelegen streekziekenhuis te gaan, maar meteen naar het grote ziekenhuis in de stad. Daarna ging alles heel snel. Nu, amper enkele uren later, ligt hij bij te komen. De pijn op zijn borst is gelukkig weg. Maar er zit nu wel een buisje in zijn kransslagader. Hij heeft even geen zin in een sigaret.
M. Rubens, E. Wesseling
HOOFDSTUK 3. Wat staat me te wachten?
Abstract
Onrustig schuifelt Maarten heen en weer op zijn stoel. Dokter De Jong zwijgt. Tussen hen in op de tafel liggen zes doosjes met verschillende medicijnen. Vorige week is Maarten uit het ziekenhuis gekomen en vandaag is dokter De Jong bij hem thuis langsgekomen. Het gaat eigenlijk best goed met Maarten. Als het aan hem lag, was hij al weer even naar zijn werk gegaan, maar Lies, zijn vrouw, wil dit niet hebben. Hij vraagt zich wel af wat hij met al die pilletjes moet doen. Nog nooit heeft hij medicijnen geslikt en nu moet hij ineens een hele hand vol slikken. En waarom moet hij nu wel cholesterolen bloeddrukpillen slikken, terwijl dit een paar maanden geleden nog niet hoefde. Moet hij hier altijd mee door blijven gaan?
Dokter De Jong schraapt haar keel en legt het nog eens geduldig uit. Ja, voorlopig is het verstandig om met deze tabletjes door te gaan. Een aantal medicijnen zal hij waarschijnlijk de rest van zijn leven moeten blijven slikken. Dit advies krijgt hij nu, omdat zijn risico nu, na de periode van pijn op de borst, waarvoor een stent geplaatst is, ineens fors gestegen is. Vandaar moet hij nu wel cholesteroltabletjes slikken. Maar, zo vertelt dokter De Jong, Maarten kan er zelf ook wat aan doen. Meer bewegen, gezonde voeding en… Hier stopt dokter De Jong en wijst op het pakje sigaretten. Beschaamd buigt Maarten zijn hoofd. Hij heeft gisteren weer de eerste sigaret opgestoken.
M. Rubens, E. Wesseling
HOOFDSTUK 4. Wat betekene de risicofactoren voor mijn omgeving?
Abstract
Met een schok komt de auto van Maarten tot stilstand op de parkeerplaats. Langzaam buigt hij zijn hoofd en laat het rusten op het stuur. Met moeite kan hij zijn tranen verbijten. Voor de tweede keer probeert hij zijn werk te hervatten. Van de cardioloog mag hij gewoon weer aan het werk. De revalidatie is prima verlopen. Bij de laatste controle was de echo van zijn hart goed en de fietstest ging super. Hij had nu geen centje pijn. Maar het lukt niet om de draad weer op te pakken. Het is alsof er ergens inwendig een handrem staat aangetrokken. Hij is niet vooruit te branden. Hij voelt zich ontzettend moe en zou hele dagen kunnen slapen. Hij kan zich niet concentreren op de tekeningen. Hij snapt het niet. Zo was hij niet. Komt het door de pillen? Of is er toch iets niet goed met zijn hart? Je weet het natuurlijk niet. Eerst was ook alles goed en toen kreeg hij ineens dat hartinfarct. En nu zeggen de artsen dat zijn zogenaamde risico is gestegen. Hij heeft het gevoel dat zijn vrouw en vrienden hem voortdurend in de gaten houden. Is het dan echt allemaal zo gevaarlijk? Loop ik echt zoveel risico? Hoe moet het nou verder? Langzaam toetst hij het nummer van dokter De Jong in op zijn mobiele telefoon. Gelukkig is er morgen een plekje vrij. Doe maar een dubbele afspraak…
M. Rubens, E. Wesseling
HOOFDSTUK 5. Welke behandelingen zijn er?
Abstract
Dat was best een goede zet van dokter De Jong, bedenkt Maarten zich. Hij is nu vier keer bij de bedrijfspsycholoog geweest. Dokter De Jong had hem geadviseerd een psycholoog te bezoeken, omdat zij het vermoeden had dat het hartinfarct toch een grotere mentale impact op hem had dan hij zelf wilde toegeven. Via de bedrijfsarts kon hij hier snel terecht. Aanvankelijk was hij wat huiverig geweest. Hij was toch niet gek? Maar eigenlijk had hij ook niets te verliezen. De psycholoog had hem laten nadenken over zaken van het leven waar hij eigenlijk nooit bij stil stond. Wat het voor hem betekende nu ineens een hartziekte te hebben. En wat hij nu eigenlijk verder wilde met zijn leven. Dat zijn eigenlijk best belangrijke zaken. Het heeft hem in ieder geval een positief gevoel en nieuwe energie gegeven. Energie die hij nu gaat aanwenden om bepaalde zaken eens goed aan te pakken. De afspraak bij sportschool Start-to-Run is al gemaakt en dokter De Jong gaat hem helpen van het roken af te komen.
M. Rubens, E. Wesseling
HOOFDSTUK 6. Hoe nu verder?
Abstract
Yes. Met een welgemikte pass stelt Maarten een halve-finaleplaats in de 50-plus tenniscompetitie veilig. Opgewekt stapt hij de kantine binnen, de rookvrije kantine wel te verstaan. In het verleden ging hij dan altijd eerst een sigaretje roken, maar nu kan hij direct een glaasje drinken met zijn tegenstander. Dokter De Jong heeft zelfs gezegd dat een à twee alcoholische consumpties per dag geen enkel probleem zijn met zijn hartziekte. Het is wel heftig geweest, die periode om van de sigaretten af te komen. De praktijkondersteuner van dokter De Jong heeft hem intensief begeleid bij dit traject. Met motiverende gesprekken, actieve ondersteuning en ook nog een tabletje. Het was vooral moeilijk om tegelijkertijd op zijn gewicht te letten en gezond te blijven eten. Maar zijn oude hobby op de tennisbaan heeft hem hier doorheen gesleept. En hij kan het nog steeds, zo stelt hij met voldoening vast. Zijn werk gaat de laatste tijd ook weer prima. Het lijkt wel of hij extra energie heeft gekregen nu die 8 kilo eraf zijn. Ook de cardioloog was zeer tevreden bij de laatste controle. Zijn bloeddruk is nu zo fraai, dat hij mocht stoppen met het bloeddrukverlagende medicijn. En de controles konden voortaan bij dokter De Jong, de huisarts, plaatsvinden. Goed, hij weet nu dat hij een verhoogd risico heeft op hart-en vaatziekten. Maar hij laat zijn leven er niet door verpesten.
M. Rubens, E. Wesseling
Nawerk
Meer informatie
Titel
Leven met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten
Auteurs
Drs. M. Rubens
Mw. drs. E. Wesseling
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-8737-3
Print ISBN
978-90-313-8736-6
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8737-3