Skip to main content
Top

2012 | hbo | Boek

Leven met autisme

Auteurs: Martine Delfos, Marijke Gottmer

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Mensen met autisme hebben veel moeite met alledaagse sociale contacten en alledaagse eisen die de wereld aan hen stelt.In deze nieuwe druk schetsen Martine Delfos en Marijke Gottmer wat autisme betekent voor de mensen zelf en hun omgeving. Voor het eerst wordt dit in kaart gebracht voor de verschillende levensfasen, tot en met de ouderdom.Deze herziening geeft nieuwe inzichten, met name de onderzoeken die aangeven dat er bij autisme niet sprake is van een defect maar van een vertraging. De MAS1P (Mental Age Spectrum within 1 Person) behorende bij de theorie van het socioschema wordt uitgelegd. Ook is er aandacht voor de komende DSM-5 met de nieuwe diagnosecriteria.Leven met autisme is een gids voor volwassenen met autisme en hun omgeving. Het boek is tevens bruikbaar in de hulpverlening, onder andere voor psycho-educatie aan volwassenen met autisme.Leven met autisme is een gids voor volwassenen met autisme en hun omgeving. Het boek is tevens bruikbaar in de hulpverlening, onder andere voor psycho-educatie aan volwassenen met autisme.Prof.Dr. Rutger Jan van der Gaag (hoogleraar klinische kinder- en jeugdpsychiatrie, UMCN St. Radboud Nijmegen)over dit boek:'Een goed leesbaar, verantwoord en toegankelijk boekje voor de betrokkene, de directe gezinsomgeving en hulpverleners en ondersteuners. Martine Delfos en Marijke Gottmer kennen de theorie en de praktijk van autisme als geen andere. Ook kunnen zij helder schrijven'.Dit boek verschijnt in de reeks van A tot ggZ. Meer informatie over deze reeks is te vinden op www.a-ggz.nl.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Wat is autisme?
Abstract
In dit voorbeeld verrast Joep ons met zijn angst. Het is alsof hij niet weet dat hij zich beweegt ten opzichte van de wereld, in plaats van dat de wereld ten opzichte van hem beweegt. Hij ervaart de wereld vanuit zichzelf als vast punt, een autistische manier van zien.
Martine Delfos, Marijke Gottmer
2. Wat is de oorzaak van autisme?
Abstract
De oorzaak van autisme is niet zo voor de hand liggend. Uit onderzoek blijkt inmiddels dat er een genetisch patroon onder autisme ligt (chromosomen 4, 7, 10, 16, 19, 22 en het X-chromosoom, waarbij chromosoom 7 het meest kenmerkend is). Er is een gen ontdekt (contactin4) dat de vertraging in de hersenen bij autisme veroorzaakt. Het beeld is zo omvattend dat een simpele verklaring niet mogelijk is. Autisme heeft invloed op alle terreinen van het menselijk functioneren en de oorzaak of verklaring moet dan ook gezocht worden in een omvattende theorie.
Martine Delfos, Marijke Gottmer
3. Wat betekent autisme voor iemand zelf?
Abstract
Nu we de theoretische achtergrond van autisme wat duidelijker hebben, kunnen we beschrijven wat dit betekent voor het leven van iemand met autisme en zijn omgeving. Er bestaat niet één autistisch patroon, alle mensen met autisme zijn verschillend. Elk mens met autisme ontwikkelt een specifieke MAS1P. Er zijn overeenkomstige problemen te noemen, maar ook die treffen niet alle mensen met autisme. Mensen zonder autisme hebben de neiging om alle autistische gedragingen op één hoop te gooien en bij ieder mens met autisme al die gedragingen te verwachten. Dat is onjuist. Het is belangrijk open te staan voor de eigen uitleg van iemand met autisme over zijn gedrag. Communiceer met mensen met autisme en vraag hen naar de betekenis van hun gedrag en naar hun sterke en zwakke kanten. Vraag hen naar onbegrijpelijk gedrag, want zij hebben redenen voor hun gedrag, voor hen is het niet onbegrijpelijk. Het zal alleen niet altijd makkelijk zijn voor hen om dat onder woorden te brengen. Geduld, ook in verband met het vertragingsgen in de hersenen, en oprechte belangstelling helpen om samen woorden te vinden en elkaar te begrijpen. Niemand bracht het zo mooi onder woorden als degene die Maarten genoemd wordt in het boek Een vreemde wereld. Hij was zich bewust van zijn onvermogen zichzelf te begrijpen en bracht dat als ruim veertigjarige feilloos onder woorden:
Martine Delfos, Marijke Gottmer
4. Autisme en omgeving: wederzijdse aanpassing?
Abstract
Autisme is voor iemand die het heeft, zelf vaak niet zo’n probleem; het is vooral in contact met de omgeving dat de problemen zich voordoen. De angst waarmee mensen met autisme kampen, heeft vooral te maken met de wisselwerking met de mensen in hun omgeving. En daar zijn de problemen vooral het niet begrijpen van elkaar en de verwachtingen aan de mens met autisme, omdat niet duidelijk is dat hij beperkt wordt in de sociale interactie door het autisme.
Martine Delfos, Marijke Gottmer
5. Welke behandelingen en begeleidingsmogelijkheden bestaan er?
Abstract
Autisme is een stoornis waarvan de oorzaak door aanleg bepaald is. Het feit dat het door de aanleg bepaald wordt, betekent nog niet dat je er niets aan kunt doen. Door behandeling en begeleiding kan iemand met autisme zelf beter leren omgaan met de omgeving en door een aanpassing in de omgeving kan iemand met autisme daarin beter functioneren. Specifieke behandelingen en begeleidingen voor mensen met autisme die op deze doelen gericht zijn, worden voortdurend ontwikkeld. Bovendien is het belangrijk om in het oog te houden dat bepaalde problematische aspecten van autisme onlosmakelijk verbonden zijn met kwaliteiten; als alle problematische kanten zouden kunnen verdwijnen, zou dat ook betekenen dat de kwaliteiten mee zouden verdwijnen. Het één willen we wel, het ander niet. Oog voor de kwaliteiten helpt om makkelijker met de problematische kanten om te gaan.
Martine Delfos, Marijke Gottmer
6. Autisme en levensloop
Abstract
We hebben in de voorgaande hoofdstukken een beeld geschetst van de aard van autisme, de gevolgen ervan en de mogelijke hulp. Hierbij zijn vanzelfsprekend verschillende levensfasen aan bod geweest, omdat autisme een pervasieve ontwikkelingsstoornis is. Dat betekent dat het ingrijpt in de gehele ontwikkeling en voortduurt tot in de volwassenheid.
Martine Delfos, Marijke Gottmer
7. Adressen, internetadressen en literatuur
Abstract
Onderstaande gegevens zijn aan verandering onderhevig. Om het zo actueel mogelijk te houden, wordt in nieuwe edities het overzicht bijgewerkt.
Martine Delfos, Marijke Gottmer
Nawerk
Meer informatie
Titel
Leven met autisme
Auteurs
Martine Delfos
Marijke Gottmer
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-9183-7
Print ISBN
978-90-313-9182-0
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9183-7