Skip to main content
Top

2012 | Boek

Een verslaving in huis

Zelfhulpboek voor naastbetrokkenen

Auteurs: Robert J. Meyers, Brenda L. Wolfe

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Veel zelfhulpboeken en behandelmethodieken voor mensen die verslaafd zijn,zijn bedoeld voor de alcohol en/of druggebruiker zelf. Echter veel gebruikers willen zich niet laten behandelen of stoppen in een vroeg stadium van de behandeling. Vaak komt dat doordat mensen die verslaafd zijn niet meer rationeel kunnen denken of extern gemotiveerd zijn. Een dergelijke situatie heeft doorgaans een negatieve invloed op het leven van naastbetrokkenen. Er zijn maar weinig programma's ontwikkeld die bedoeld zijn om naastbetrokkenen daadwerkelijk bij te staan in de vaak zeer moeilijke leefomstandigheden of hen te leren om beter voor zichzelf te zorgen.Recentelijk is er een nieuw wetenschappelijk behandelprogramma ontworpen met de naam Community Reinforcement and Family Training (CRAFT), waarmee de naastbetrokkene de kwaliteit van zijn/haar eigen leven kan verbeteren en daarnaast de verslaafde kan motiveren om in therapie te gaan. Het ondersteunt de naastbetrokkene bij het verminderen van stress en het introduceren van waardevolle nieuwe bronnen van plezier in zijn/haar leven. In dit zelfhulpboek wordt de CRAFT aanpak praktisch uiteengezet. Veel naastbetrokkenen hebben weer plezier in het leven gekregen doordat ze zelf veranderingen hebben gerealiseerd en daarnaast hebben gezien dat hun verslaafde partner, kind of familielid de eerste stappen op weg naar herstel heeft gezet.

Inhoudsopgave

Voorwerk
Hoofdstuk 1. Het programma
Inleiding
De titel van dit boek, Een verslaving in huis: zelfhulpboek voor naastbetrokkenen, is gekozen om te benadrukken dat het gaat om een zelfhulpboek voor familieleden. In dit boek worden verschillende effectieve strategieën besproken die een alternatief kunnen zijn voor gebruikelijke tactieken wanneer naastbetrokkenen het middelengebruik van hun partner of familielid een halt proberen toe te roepen. Als je partner ondanks jouw herhaalde inspanningen toch doorgaat met het gebruiken van alcohol of drugs, wordt het tijd voor een andere aanpak. Het is tamelijk eenvoudig om de alternatieve werkwijze die in dit boek wordt uitgelegd aan te leren. Je hoeft niet jarenlang te studeren om ze onder de knie te krijgen. Je hoeft alleen dit boek en de opdrachten door te werken en serieus na te denken over wat je wilt en welke keuzes je maakt. Het is helemaal aan jou om dat snel en resoluut of juist langzaam en weloverwogen te doen. Maar al zijn de principes van dit programma misschien niet zo ingewikkeld, je leven is dat wel, en ondanks je voortdurende inspanning zullen veranderingen nu eens snel en dan weer langzaam optreden. Houd voor ogen dat er niets zal veranderen (niet in positieve zin althans) als je niets probeert, en dat er een grote kans bestaat dat de kwaliteit van je leven zal verbeteren wanneer je de alternatieven in dit boek gaat gebruiken. Aan de slag dus!
Robert J. Meyers, Brenda L. Wolfe
Hoofdstuk 2. De routekaart
Inleiding
Paulien kwam naar onze kliniek nadat ze zeven jaar ‘op het randje’ had geleefd, zoals ze het zelf uitdrukte. Toen ze pas getrouwd waren, was Loek een zogenaamde ‘gezelligheidsdrinker’, maar naarmate hij meer carrière maakte, begon hij ook meer te drinken om zich aan het einde van de dag te kunnen ontspannen. ‘Het reclamevak is een keiharde business’, zei hij altijd, en hij had de drank eenvoudigweg nodig om na het werk te ontspannen. Hoewel Paulien er herhaaldelijk bij Loek op aandrong om minder te drinken en desnoods werk te zoeken dat hem minder stress en meer voldoening zou opleveren, klampte Loek zich vast aan zijn drukke baan als zelfstandig ondernemer (zzp’er), zijn ambities en de fles die hij nodig had om dat allemaal het hoofd te bieden. Loek kreeg echter steeds meer opdrachten waardoor de werkdruk nog verder toenam en zijn drankgebruik escaleerde. Als hij thuiskwam van zijn werk trok hij wat gemakkelijke kleren aan, at samen met Paulien en dronk al tijdens het eten het eerste van de vele glazen whisky die diezelfde avond nog zouden volgen. Daarover maakten ze vaak ruzie. Omdat ze geen kinderen hadden (Paulien durfde onder deze omstandigheden niet aan een baby te beginnen) en hun vrienden al lang waren afgehaakt vanwege Loeks felle karakter, zat er voor haar gevoel niets anders op dan door te worstelen.
Robert J. Meyers, Brenda L. Wolfe
Hoofdstuk 3. Houd het veilig
Inleiding
Geertje wist dat haar vader een opvliegend karakter had. Toen ze jonger was, kon ze hem met een knuffel of een verontschuldiging meestal nog wel tot bedaren brengen. Maar na de dood van Geertjes moeder werd het steeds moeilijker. Naarmate haar vader meer ging drinken werd hij ook driftiger. Geertjes knuffels en smeekbedes hielpen niet meer. De situatie bereikte een dieptepunt toen haar vader tijdens een ruzie met zijn vuist op tafel sloeg en haar bedreigde. Later duwde hij haar zelfs een keer hardhandig tegen de muur terwijl hij woest de kamer uitstampte. Dat was de eerste keer dat Geertje echt bang voor haar vader was geweest. Ze wist dat ze in de eerste plaats iets moest doen aan het feit dat hij zo dreigend kon zijn en pas daarna kon beginnen aan een verder herstel van hun relatie.
Robert J. Meyers, Brenda L. Wolfe
Hoofdstuk 4. Kies een bestemming
Inleiding
Toen Mark bij ons kwam voor hulp, was hij zo boos over Maria’s drankmisbruik dat hij zich nauwelijks kon herinneren waarom hij ooit met haar was getrouwd. Het leek wel of zij meer ging drinken naarmate hij harder zijn best deed om haar daarmee te laten stoppen. Ze hadden daardoor vaak ruzie. Ze dronk bijna elke avond en de volgende ochtend had ze dan spijt en beloofde ze dat ze het nooit meer zou doen. En hoewel ze die belofte al heel vaak had gedaan en even zo vaak weer had gebroken, ging Mark hierin mee en hoopte hij dat het dit keer waar zou zijn. Tot ze de volgende avond weer begon met een glas wijn en daarna weer niet kon stoppen. Hoewel Mark enorm zijn best deed om haar te laten zien hoeveel hij van haar hield – hij deed veel huishoudelijke taken, belde haar werkgever als ze een kater had en niet kon gaan werken, en deed in het algemeen alles om haar te helpen weer beter te worden – verbeterde de situatie niet. Die werd alleen maar slechter.
Robert J. Meyers, Brenda L. Wolfe
Hoofdstuk 5. Achter het stuur
Inleiding
Toen John naar de hogeschool in de stad ging, hielp zijn moeder hem een kamer te vinden, ook al had ze haar twijfels over Johns vermogen om al zelfstandig te wonen. Ze was trots op zijn goede cijfers, maar maakte zich wel zorgen over zijn hang naar feestjes en alcohol. In de loop van het eerste jaar werd het steeds duidelijker dat Johns levensstijl en losbandigheid een negatieve invloed op zijn cijfers hadden. Het lukte hem niet om het deeltijdbaantje te houden waarmee hij in een deel van zijn levensonderhoud voorzag. In de kerstvakantie besloot zijn moeder hem geen geld meer te geven en John kwam weer thuis wonen. Jammer genoeg bracht hij ook zijn nieuwe levensstijl mee. De sfeer thuis werd steeds grimmiger, en de communicatie tussen John en zijn moeder bestond voornamelijk uit verwijten, ruziemaken en schreeuwen.
Robert J. Meyers, Brenda L. Wolfe
Hoofdstuk 6. Maak plezier
Inleiding
Vanessa was op haar eenentwintigste al min of meer verantwoordelijk voor de verzorging van haar vader. Kort na haar dertiende verjaardag stierf haar moeder. Haar vader had dat verlies nooit echt kunnen verwerken. Het begon in eerste instantie met het ‘wegdrinken’ van het verdriet, daarna dronk hij ‘om te vergeten’. En uiteindelijk leek het erop dat hij dronk om de leegte op te vullen die in zijn leven was gekomen. Na verloop van tijd gingen de mensen er op voorhand al van uit dat hij dronken was en begonnen ze hem te mijden. Vanessa was de enige die hem steeds was blijven steunen. Een echte jeugd had ze eigenlijk niet gehad. Ze voedde haar jongere zusje op, maakte ruzie met haar vader, probeerde hem over te halen om te stoppen met drinken en had haar handen vol aan het huishouden. Vanessa was vroeg ‘volwassen’ geworden en toen ze in therapie ging, voelde ze zich wanhopig en verontwaardigd. En vervolgens voelde ze zich daar weer schuldig over.
Robert J. Meyers, Brenda L. Wolfe
Hoofdstuk 7. Wees geen handlanger
Inleiding
Sylvana en Jan waren nog maar net samen toen Sylvana al het gevoel kreeg dat ze een vreselijke fout had begaan. Ze hadden elkaar in de kerk ontmoet. Hij viel op haar levenslust en geestigheid. Zij vond hem knap en was gecharmeerd van zijn eenvoud. Jan had geen diploma’s en werkte voor een bouwbedrijf. Hij werkte hard maar gooide, in tegenstelling tot de meeste mannen met wie Sylvana verkering had gehad, in zijn vrije tijd vaak alle remmen los. Volgens Sylvana werd zijn gebrek aan fijngevoeligheid ruimschoots goedgemaakt door zijn mannelijkheid. Met zijn rauwheid en dynamiek sprak hij tot haar verbeelding en zo veroverde hij haar hart. In het begin hadden ze een spannend leven, maar het werd al gauw minder opwindend. Jan ging steeds meer drinken en de gevolgen daarvan werden steeds ernstiger.
Robert J. Meyers, Brenda L. Wolfe
Hoofdstuk 8. Probleemoplossen
Inleiding
Toen Richard en Louise zeven jaar getrouwd waren, begon Louise elke avond na het werk een borrel te drinken. ‘Die heb ik nodig om te ontspannen’, zei ze. In het begin vond Richard het niet zo erg, maar na verloop van tijd ging Louise van één naar twee naar drie borrels op een avond. Uiteindelijk kwam het zo ver dat ze het avondeten vaak oversloeg, een hele fles wijn leegdronk, ze ruzie maakten en ze vervolgens in haar stoel in slaap viel.
Robert J. Meyers, Brenda L. Wolfe
Hoofdstuk 9. Communicatie
Inleiding
‘Telkens als we proberen een gesprek te voeren dat dieper gaat dan de voetbaluitslagen, krijgen we vreselijke ruzie,’ vertelde Inge toen ze met haar CRAFT-behandelaar belde. ‘Het lijkt wel alsof hij alles in het werk stelt om juist die dingen te doen die mij kwaad maken. Zelfs als ik hem heel vriendelijk vraag iets te doen of juist niet meer te doen, valt hij uit en gebruikt hij het als excuus om weer een borrel te drinken. Hij weet hoe vervelend ik het vind als hij zo veel drinkt!’
Robert J. Meyers, Brenda L. Wolfe
Hoofdstuk 10. Gedragsprincipes
Inleiding
Mirjam wist best dat het drankgebruik van Kees het laatste jaar flink was toegenomen – ook al verdedigde ze hem altijd tegenover haar ouders en hield ze vol dat zij overdreven reageerden. Als ze met zijn tweeën waren smeekte ze hem altijd om minder te drinken of er helemaal mee te stoppen. De laatste tijd hadden ze elke dag hoog-lopende ruzie. Ze was ervan overtuigd dat zij gelijk had en hij niet, maar ze wist ook dat het weinig zin had om daarop te blijven hameren. Ze moesten allebei veranderen, en omdat zij degene was die niet dronk besloot ze zelf het voortouw te nemen.
Robert J. Meyers, Brenda L. Wolfe
Hoofdstuk 11. Behandeling
Inleiding
Linda maakte zich vanaf het begin van de middelbare school al zorgen over haar tweelingbroer Ron. Toen ze gingen studeren en samen een flat deelden, werd ze nog ongeruster, omdat hij elke avond uitging, zich ’s ochtends versliep, zijn colleges miste en niets van zijn leven maakte. Telkens als ze probeerde er met hem over te praten, gaf hij haar duidelijk te verstaan dat ze zijn zus was en niet zijn moeder. Als ze hem adviseerde om een afspraak te maken met een van de studentenpsychologen, werd hij woest en liep hij kwaad weg. Door op een andere manier met hem te gaan praten en te leren niet meer als zijn handlanger te fungeren, wist ze hun ruzies te beperken en de harmonie in hun relatie enigszins te herstellen. Maar ze was er nog steeds van overtuigd dat Rons alcoholgebruik meer was dan alleen maar wat ‘studentikoze lol’, zoals hij het zelf uitdrukte, en dat hij professionele hulp nodig had.
Robert J. Meyers, Brenda L. Wolfe
Hoofdstuk 12. Terugvalpreventie
Inleiding
Toen Karlijn haar vaardigheden en positieve communicatie toepaste, was Nick aanzienlijk minder gaan drinken. Hij ging vrij regelmatig naar AA-bijeenkomsten en leek oprecht van zijn drankverslaving af te willen. Desondanks had hij elke drie à vier weken een bijzonder slechte dag op het werk of maakte hij ruzie met Karlijn, en dan dronk hij zich helemaal lam. Karlijn werd heen en weer geslingerd tussen de wens om hem te belonen als hij niet dronk en het gevoel verraden te zijn op de momenten dat hij wel dronk. Hoewel het al veel beter ging, maakte ze zich toch nog veel zorgen.
Robert J. Meyers, Brenda L. Wolfe
Nawerk
Meer informatie
Titel
Een verslaving in huis
Auteurs
Robert J. Meyers
Brenda L. Wolfe
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-9811-9
Print ISBN
978-90-313-9810-2
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9811-9