Skip to main content
Top

2015 | Boek

Een eigen praktijk

Hét handboek voor de startende huisarts

Redacteuren: Yuri Fisscher, Caroline van Bemmel

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

In dit handboek staat alles wat nodig is om een eigen huisartsenpraktijk te starten. Met dit handboek biedt de Landelijke Huisartsen Vereniging de basis voor een goede praktijkstart. Biedt relevante informatie van A tot Z, is te gebruiken als naslagwerk en bevat 'to-do'-lijsten.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Weet wat u wilt
Samenvatting
Een eigen praktijk starten heeft gevolgen voor uw werk- én privésituatie. Juist daarom is het belangrijk dat u een weloverwogen besluit neemt. In dit hoofdstuk ondersteunen wij u bij het maken van een keuze die bij u past. Aan het eind vindt u de checklist ‘Weet wat u wilt’. Bent u na het lezen van de informatie van mening dat u een eigen praktijk wilt voeren? Wij adviseren u dan om verder te lezen in dit boek.
Yuri Fisscher, Caroline van Bemmel
2. Overname
Samenvatting
In het eerste hoofdstuk bent u te weten gekomen wat u wilt. Nu staat u voor de uitdaging om dat ook te krijgen. Dit hoofdstuk biedt u ondersteuning bij een overname, hetzij van een eenmanspraktijk, hetzij van een deel van een duo- of groepspraktijk. Aan het eind van dit hoofdstuk vindt u de checklist Overname. In hoofdstuk 3 beschrijven we aandachtspunten bij vrije vestiging.
Yuri Fisscher, Caroline van Bemmel
3. Vrije vestiging
Samenvatting
Een praktijk vrij vestigen komt deels overeen met een praktijk overnemen. Zo is adequate dossiervorming van hetzelfde belang. Voor een deel is het wezenlijk anders, want er is bijvoorbeeld nog geen patiëntenbestand. Vestigt u zich vrij? Bekijk dan wat u kunt gebruiken uit paragraaf 2.3 Overeenkomsten.
Yuri Fisscher, Caroline van Bemmel
4. Ondernemersplan
Samenvatting
Met een ondernemersplan maakt u uw voornemen om een praktijk te starten concreet. Een ondernemersplan schrijven is niet verplicht. Maar als u een lening nodig heeft, vraagt de bank er (hoogstwaarschijnlijk) naar. Het schrijven ervan stimuleert u om na te denken over onderwerpen die bij het starten van een praktijk een rol spelen. Het helpt u keuzes te maken, prioriteiten te stellen en uw strategie te kiezen. Bovenal biedt het ondernemersplan inzicht in uw plannen. Juist daarom raden wij u sterk aan om een ondernemersplan te schrijven. In dit hoofdstuk besteden we aandacht aan de inhoud ervan.
Yuri Fisscher, Caroline van Bemmel
5. Huisvesting
Samenvatting
Besteed zorgvuldig aandacht aan de huisvesting van uw praktijk. Ze beïnvloedt de manier waarop u zorg levert. Daarnaast bepaalt de huisvesting een (groot) deel van uw praktijkkosten.
Yuri Fisscher, Caroline van Bemmel
6. Kwaliteit
Samenvatting
U heeft als professional de morele plicht om continu te werken aan verbetering van zorg.
Yuri Fisscher, Caroline van Bemmel
7. Praktische zaken
Samenvatting
U werkt al als huisarts. Dat brengt met zich mee dat u:
  • ingeschreven staat in het BIG-en RGS-register;
  • continu gegevens verzamelt ten behoeve van herregistratie;
  • gebruikmaakt van GAIA.
Yuri Fisscher, Caroline van Bemmel
8. Praktijkvoeren
Samenvatting
In het vorige hoofdstuk draaide het om regelzaken, zaken die u (eenmalig) regelt. In dit hoofdstuk komen onderwerpen aan bod die voortdurend terugkeren, zoals declareren. Aan het eind van het hoofdstuk vindt u de checklist Praktijkvoeren.
Yuri Fisscher, Caroline van Bemmel
9. Boekhouding
Samenvatting
Het bijhouden van een deugdelijke boekhouding is essentieel voor een succesvolle praktijk. Het geeft inzicht in de gang van zaken. Daarnaast eist de Belastingdienst dat uw administratie op orde is. De Belastingdienst stelt daar geen gespecificeerde eisen aan. Wel dient u ‘een deugdelijke administratie te voeren en te bewaren’. U moet uw administratie zeven jaar lang bewaren, zowel op papier als elektronisch. Ook voor agenda’s, notities, bankafschrift, kassabonnen en contracten geldt deze bewaartermijn.
Yuri Fisscher, Caroline van Bemmel
10. Verzekeringen
Samenvatting
Verzekeringen zijn van belang voor de continuïteit van uw beroepsuitoefening en van uw praktijk. Er kunnen zich immers altijd onvoorziene omstandigheden voordoen. In dit hoofdstuk vindt u een overzicht van de meest voorkomende verzekeringen. Uiteraard kijkt u per situatie, al dan niet in samenwerking met een assurantietussenpersoon, of de betreffende verzekering voor uw praktijk van toegevoegde waarde is. Aan het eind van dit hoofdstuk vindt u een checklist.
Yuri Fisscher, Caroline van Bemmel
11. Pensioen
Samenvatting
Stichting Pensioenfonds Huisartsen (SPH) is het pensioenfonds van, voor en door huisartsen. Het is een beroepspensioenfonds dat verplicht is gesteld voor alle* huisartsen die in Nederland werkzaam zijn. Hieronder vindt u een beknopte uitleg van wat de SPH-pensioenregeling inhoudt en hoe u zich kunt aanmelden. Aan het eind van dit hoofdstuk vindt u de checklist Pensioen.
Yuri Fisscher, Caroline van Bemmel
12. Werkgeverschap
Samenvatting
De hedendaagse praktijkvoering brengt personeelsgerichte taken met zich mee. Kwalitatief hoogstaande patiëntenzorg vereist deskundig, samen-werkingsgericht en gemotiveerd personeel. De huisarts is naast zorgverlener ook werkgever. Dat vereist kennis van het werkgeverschap. Ook behoren managen en leidinggeven tot de benodigde competenties van een huisartspraktijkhouder. In de volgende paragrafen behandelen we aspecten waarmee u mee als werkgever te maken krijgt.
Yuri Fisscher, Caroline van Bemmel
13. Wetgeving
Samenvatting
Huisartsen hebben te maken met veranderende wet-en regelgeving. In 2006 werd de zorgsector ingrijpend hervormd, maar sindsdien is er nieuwe wet-en regelgeving bijgekomen. Zo werd de AWBZ op 1 januari 2015 vervangen door de Wet langdurige zorg (Wlz). Hieronder vindt u een overzicht van de relevante wet-en regelgeving voor huisartsen. Dit hoofdstuk wordt afgesloten met een checklist Wetgeving.
Yuri Fisscher, Caroline van Bemmel
14. 14 Apotheekhoudende huisartsenpraktijk
Samenvatting
Apotheekhoudende huisartsen, werkzaam op het platteland, hebben naast een huisartsenpraktijk ook een volwaardige apotheek. Deze combinatie heeft veel voordelen. Zo heeft een apotheekhoudend huisarts een unieke relatie met zijn patiënten, want hij kent hun medische én farmaceutische dossier.
Yuri Fisscher, Caroline van Bemmel
15. 15 Na de praktijkstart
Samenvatting
De kop is eraf. U bent praktijkeigenaar en als alles goed gaat, blijft u dat de komende jaren. Het moment van reflecteren en vooruitkijken is aangebroken. Reflecteren is het kritisch terugkijken op uw ervaringen om daar vervolgens lering uit te trekken. Vooruitkijken doet u om adequaat in te spelen op toekomstige veranderingen. Want veranderingen zullen er komen. Verandering is immers de enige constante. Juist daarom besteden we in dit hoofdstuk aandacht aan reflecteren en vooruitkijken.
Yuri Fisscher, Caroline van Bemmel
Nawerk
Meer informatie
Titel
Een eigen praktijk
Redacteuren
Yuri Fisscher
Caroline van Bemmel
Copyright
2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-368-1013-5
Print ISBN
978-90-368-1012-8
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1013-5